NATO salută decizia României de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat “anunțurile foarte ferme” ale Germaniei, României și Poloniei de a crește investițiile bugetare pentru apărare, subliniind că NATO se așteaptă ca aliați precum Berlinul, care a anunțat că va aloca bugetului militar o sumă suplimentară de 100 de miliarde de euro, sau Bucureștiul sau Varșovia, care vor aloca apărării peste nivelul 2% din PIB, să investească în apărare aeriană.

“Salut angajamentele și anunțurile foarte ferme făcute de mai mulți aliați de a investi mai mult, anunțul Germaniei de a atinge deja obiectivul de 2 %, precum și cel al României, Poloniei și altora de a depăși linia directoare de 2 %. Împreună, acest lucru face o diferență uriașă. Am fost mulți ani politician. Știu că este greu, într-un fel, să aloci bani pentru apărare, pentru că atunci sunt mai puțini bani pentru sănătate, pentru educație, pentru infrastructură și pentru alte sarcini importante” – a afirmat Stoltenberg, într-un răspuns pentru CaleaEuropeană.ro în cadrul unei conferințe de presă prilejuită de prezentarea raportului anual al Alianței Nord-Atlantice.

În acest sens, Jens Stoltenberg a declarat joi că ” atunci când vedem o nouă realitate în materie de securitate, când vedem acțiunile agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei, atunci cu toții realizăm necesitatea de a investi în securitatea noastră, deoarece fără pace, fără securitate, nu vom reuși nimic, toate celelalte scopuri și obiective pe care le avem pentru societățile noastre, fie că este vorba de bunăstare, fie că este vorba de educație, fie că este vorba de abordarea schimbărilor climatice”.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/NATO