Un nou joc intitulat „Moneda rusească” a devenit, în ultima perioadă, tot mai popular printre copiii din România, grație filmulețelor încărcate de aceștia pe TikTok. Deși pare, la prima vedere, un joc inofensiv, „Moneda rusească” stârnește îngrijorare în rândul părinților, iar asta pentru că cei mici se pot alege cu răni serioase.

sondaj

Regulile sunt simple: participanții la joc trebuie să rotească o monedă, pe o masă. Cine nu reușește să mențină rotația primește, drept pedeapsă, o lovitură puternică cu moneda peste degete. Elevii se joacă la școală, în pauze, iar jocul a devenit popular pentru că cei mici se filmează între ei atunci când primesc loviturile peste mâini și urcă apoi filmulețele pe TikTok pentru a se lăuda cu rănile.

„Moneda rusească” a devenit cunoscută și printre elevii de clase primare și este jucată atât de fete, cât și de băieți. Filmulețele pe care le postează ajung să fie vizionate de milioane de utilizatori.

De ce e periculos jocul „Moneda rusească”

Andreea Ionescu, una dintre fondatoarele grupului civic „Părinții cer schimbare”, spune că a auzit de acest joc de la băiețelul ei de 13 ani, fiindcă este jucat și la școala la care învață el. „Mi-a și arătat cum se joacă. Nu este chiar un joc periculos, din punctul meu de vedere. Am văzut, de-a lungul timpului, că au existat pe TikTok numeroase alte provocări cu consecințe mult mai grave”.

Problema de fond, spune Andreea, este că pericolele vor exista întotdeauna, atât pe rețelele de socializare, cât și în viața reală. Și, pe măsură ce copiii cresc, devine tot mai greu să le monitorizezi activitatea pe rețelele de socializare. „Chiar dacă tu, ca părinte, ai destule cunoștințe digitale, dacă copilul va vrea să ascundă ceva de tine, o va face. Are toate cunoștințele necesare, mereu va apărea vreun program de care noi nu vom ști”, adaugă activista.

Continuarea pe Școala9.ro

 

 

Sursă foto – istock.com