Orbán a cerut prudență față de toate deciziile „grabite, neînțelese”, care „pot suna populare, dar au consecințe neprevăzute” și a subliniat presupusa propunere a aripii stângi maghiare de a trimite trupe în zona de război ca exemplu de „lipsă” de răbdare strategică”.

sondaj

„Nu este nevoie de asta, la fel cum nu este nevoie să îndemnăm Ungaria să trimită arme în regiune”, a spus el. „Suntem o țară vecină, iar acele arme ar putea fi folosite pentru a trage în maghiari, deoarece ungurii trăiesc și în Transcarpatia” – a adăugat Orbán.

„Chiar dacă ar vrea, Ungaria nu ar putea pune echipament militar la dispoziția altora, dar nu vrea” – a adăugat el.

Orbán și-a reiterat poziția conform căreia Ungaria trebuie „să-și concentreze eforturile pentru a rămâne în afara acestui conflict armat”, menționând că țara sa a avut aceeași poziție în timpul războiului din Kosovo din 1999, dar și al conflictului din Crimeea din 2015.

Orbán a spus că armata maghiară are toate armele de care are nevoie pentru a apăra granița de est a țării, dacă este necesar. El a remarcat că Ungaria a început să-și dezvolte industria de apărare cu câțiva ani mai devreme, dar „abia acum se construiesc fabricile”.

Orbán a spus că refugiații care sosesc din Ucraina trebuie să fie asistați și „pot fi siguri că vor fi primiți de prietenii din Ungaria”. Asistența refugiaților din Ucraina este un „instinct uman elementar, creștin”, a adăugat el.

Comentând manifestarea de sprijin pentru refugiați de către maghiari, Orbán a spus că Ungaria „este o țară bună, cu oameni buni”.

El a spus că nu trebuie să fii „un om de știință” pentru a vedea diferența dintre „masele care sosesc din regiuni musulmane în speranța unei vieți mai bune în Europa” și ai ajuta pe refugiații ucraineni care au venit în Ungaria din cauza războiului.

 

 

Sursă foto – dw.com