Începând cu anul școlar 2022-2023, în școli se introduce o nouă materie – Educație juridică

Începând din anul școlar 2022-2023, în unitățile de învățământ vor fi introduse ore de educație juridică.

Acestea vor fi predate de avocați, după ce în vara lui 2021 au dobândit dreptul de a fi cadre didactice în școli gimnaziale și licee. În acest sens a fost distribuit un chestionar pentru a se stabili câți avocați sunt de acord să se implice voluntar și neremunerat în activități de educație juridică în școli.

Copiii vor să își cunoască drepturile

Coordonatorul la nivel național al departamentului privind educaţia juridică în şcoli din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România este avocatul Luminița Ioana, decanul Baroului Argeș. Aceasta s-a implicat în proiecte de educație juridică cu mult înainte de legiferare și a mers în școli, unde le-a vorbit copiilor despre realitatea care ne înconjoară.

„Exista un protocol și în baza acelui protocol noi mergeam în școli. Am fost tot timpul în școli. Copiii sunt interesaţi de tot ce are corespondent cu realitatea. Cel mai mult îi interesează să își cunoască drepturile. Sunt foarte avizi să-și cunoască drepturile. Nu le poți povesti copiilor lucruri aride, care în mintea lor să nu aibă niciun fel de corespondent. Sunt foarte încântați de procesele simulate. Am făcut un proces pro și contra Facebook și am avut niște pledoarii extraordinar de frumoase. Copiii sunt surprinzător de maturi”- povestește Luminiţa Ioana.

Se lucrează la programa școlară

În această perioadă, avocaţii care doresc să predea educaţie juridică în şcoli au de completat un chestionar pus la dispoziţie de UNBR. Astfel îşi dau acordul voluntar să predea fără să fie plătiţi, pentru că la acest moment toată munca se face neremunerat. De asemenea, au loc întâlniri pentru stabilirea programele şcolare.

 

 

Sursă foto – dw.com