Noul an debutează cu proteste – Mișcări de stradă la Amsterdam împotriva restricțiilor. Olanda este în lockdown din 19 decembrie

Protestul cu mii de participanți de la Amsterdam a avut loc în ciuda restricțiilor privind adunările publice care sunt în vigoare în această perioadă în Olanda, țară aflată în lockdown până în 14 ianuarie. Manifestanții contestă carantina națională și vaccinarea anti-COVID.

Protestatarii s-au adunat într-o piață centrală din Amesterdam de unde au pornit în marș. Un grup de demonstranți a avut o confruntare cu poliția, în timp ce ofițerii încercau să disperseze mulțimea din Piața Muzeului, în baza unui ordin al primarului din Amsterdam, Femke Halsema. Reporterii AP de la fața locului au văzut cel puțin o persoană reținută. Guvernul local a interzis protestul, spunând că poliția avea indicii că unii demonstranți ar plănui acțiuni violente. Protestatarii, cei mai mulți fără măști de protecție, au traversat o arteră principală, cântând și purtând umbrele galbene în semn de opoziție față de măsurile guvernamentale.

Unii dintre ei au afișat un banner cu mesajul „Mai puțină represiune, mai multă grijă”, iar un grup de oameni îmbrăcați în salopete albe și cu măști albe a purtat pancarte cu mesajul „Nu este vorba despre un virus, este vorba despre control”, pe o parte, și „Libertate” pe cealaltă parte. De asemenea, o persoană din mulțime a fluturat un steag cu textul „Trump 2024”.

Olanda a intrat în lockdown pe 19 decembrie, măsură care va fi în vigoare până în 14 ianuarie. În această perioadă, sunt închise magazinele, cu excepția celor esențiale, precum și restaurantele, saloanele de înfrumusețare, sălile de sport sau muzeele. Adunările publice a mai mult de două persoane sunt interzise. Autoritățile olandeze au impus măsurile ca parte a efortului de a limita răspândirea tulpinii Omicron a coronavirusului care ar putea copleși sistemul de sănătate.

 

 

Sursă foto – france24.fr