Comisarul european pentru justiţie Didier Reynders a avut parte de un tratament „brutal” la Varşovia, în timpul discuţiilor menite să dezamorseze o dispută privind independenţa sistemului judiciar al Poloniei care blochează ajutoare economice în valoare de miliarde de euro. Abordarea agresivă a Poloniei a spulberat speranţele unui acord care ar fi putut ajuta la deblocarea a 36 de miliarde de euro pentru Varşovia din cadrul propriului PNRR, se arată într-o analiză Reuters.

sondaj

Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, i-a prezentat lui Didier Reynders fotografii din timpul celui de-al doilea Război Mondial cu oraşul Varşovia, tot numai ruină, sugerând că Europa şi-a făcut de multă vreme un obicei în a trata Polonia în mod incorect.

Abordarea agresivă a Poloniei de la acea întrevedere a spulberat speranţele unui acord care ar fi putut ajuta la deblocarea a 36 de miliarde de euro pentru Varşovia din cadrul pachetului de redresare postpandemică.

„După vizită, echipa era un pic demoralizată. Este o situaţie dificilă. Este un pic deprimant”, a declarat un membru al delegaţiei lui Reynders pentru Reuters.

O sursă din anturajul lui Ziobro a declarat la rândul său că Reynders era „în mod evident şocat” de poziţia Varşoviei.

„Poziţiile nu s-au apropiat”, a declarat sursa citată, adăugând că orice speranţă a Bruxellesului că Polonia va ceda la întâlnire s-a dovedit greşită.

Blocul comunitar acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la guvernare în Polonia, că se amestecă politic în sistemul judiciar al ţării, încălcând dreptul UE, şi insistă ca Varşovia să renunţe la un sistem disciplinar pentru judecători sancţionat deja de Curtea Europeană de Justiţie (CJUE). Varşovia susţine că este nevoie de o reformă a sistemului său judiciar pentru a-i spori eficienţa şi a-l scăpa de vestigiile epocii comuniste. Acest scandal face parte dintr-o ciocnire mai amplă cu privire la standardele democratice care mai include drepturile femeilor şi libertatea presei.

 

 

Sursă foto – reuters.com