Am avut ocazia să particip în calitate de membru observator din partea Consiliului Elevilor la concursurile de directori și directori adjuncți din județul meu, Vrancea. Observator înseamnă că nu am avut voie să pun întrebări candidaților, din păcate. Am văzut profesorii devenind elevi și nu unii foarte bine pregătiți, am văzut profesori fără viziune, perorând discursuri lăbărțate și deloc concrete. În plină pandemie, când școala a fost în nemilosul joc online-offline, am întâlnit profesori care se visează directori, dar nu știu să lucreze pe calculator.
În perioada aceasta se țin interviuri pentru posturile vacante de directori și adjuncți la nivel național: practic, cei care au trecut de prima fază a concursului sunt chemați la „ascultare”.
Interviul are trei etape, care n-ar trebui să pună probleme unui candidat la un asemenea post. La sfârșitul interviului, se notează fiecare probă de la 1 la 10 și se face o medie per evaluator (care, într-un caz, a ieșit nota 12!). În realitate, am văzut cum ajung directori pe bandă rulantă profesori care nu știu să conducă o școală conform situației actuale.
Prima etapă evaluează competențele digitale și, propriu-zis, se cere redactarea unor documente și trimiterea lor pe o adresă de e-mail. Nu pare deloc complicat și nici nu este, dar am văzut profesori care nu știau să salveze un document sau să trimită e-mailul. Și dacă înainte ar fi fost trecut cu vederea acest fapt, în contextul actual, în care ministerele se joacă de-a „fizic și online”, să nu știi să folosești un calculator este trist.
Continuarea pe Școala9.ro
Sursă foto – bbc.com