Avocatul Poporului, Renate Weber, a vorbit despre obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, precizând că suspendarea contractului de muncă este o prevedere problematică din punct de vedere al Constituției și Codului Muncii.

sondaj

„Văd că o dată se impune ca acest certificat COVID să fie prezentat la toată lumea ca să acceadă la locul de muncă, deci îmi imaginez că activitatea de telemuncă s-ar putea desfășura fără nicio problemă. Văd, într-adevăr, că în acest certificat se prevede nu doar testul PCR, ci și testele antigen și acelea într-o proporție foarte mare sunt suportate de la bugetul public și pentru angajatorii privați și pentru cei din sectorul public, dar mai văd pe de altă parte o prevedere pe care eu personal nu înțeleg cum aș putea să o pun în concordanță cu prevederi constituționale și cu cele din Codul Muncii, respectiv suspendarea contractului de muncă pentru cineva care, de exemplu, nu ar dori să se încadreze în niciuna din aceste categorii, suspendare, evident, fără plata drepturilor bănești și o suspendare, cel puțin cum arată proiectul astăzi, pe termen nedefinit.

Dacă pandemia mai durează cinci ani, zece ani, cum spunea OMS-ul la început, ce înseamnă? Eu sunt convinsă că vor fi și modificări aduse în Parlament. Pe de altă parte, eu cred că lumea ar trebui să privească într-un mod senin ideea că orice lege, mai ales acestea dintr-o categorie atât de vizibilă, este firesc să treacă printr-un control de constituționalitate.

Lucrul acesta s-a întâmplat în Franța și nu am văzut pe nimeni să fie revoltat, dimpotrivă, toată lumea a așteptat cu sufletul la gură să vadă decizia Consiliului Constituțional, care parțial a păstrat o parte din propuneri, pe altele le-a înlăturat. Să nu uităm că legislația franceză se referea de atunci doar la anumite categorii de personal, cele care erau în domeniul sănătății, cele care lucrau în domeniul îngrijirilor din centrele rezidențiale. Aici, proiectul nostru văd că se referă la absolut orice categorie de angajați„ – a declarat Renate Weber, la Antena3.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/weber.renate