Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a anunţat joi că va demisiona de îndată ce formaţiunea sa politică, Partidul Popular Austriac (ÖVP), îi desemnează viitorul său lider, după ce fostul cancelar Sebastian Kurz a declarat că se retrage din viaţa politică, la vârsta de numai 35 de ani, transmit Reuters şi dpa.

sondaj

”Cred cu fermitate că ambele poziţii – cea de şef al guvernului şi cea de lider al partidului austriac cu cele mai multe voturi – ar trebui deţinute în curând din nou de către aceeaşi persoană. De aceea voi face disponibil postul meu de cancelar de îndată ce în interiorul partidului este stabilită direcţia relevantă’‘- a subliniat Schallenberg într-o declaraţie, la mai puţin de două luni după preluarea funcţiei de cancelar.

Fostul cancelar Sebastian Kurz a anunţat joi că se retrage din viaţa politică austriacă, la vârsta de numai 35 de ani şi la două luni de la demisia sa de la conducerea executivului austriac sub suspiciuni de corupţie. Kurz a declarat că renunţă la şefia ÖVP şi a grupului său parlamentar.

Scandalul a izbucnit în luna octombrie, când o serie de percheziţii au avut loc, inclusiv la Cancelarie şi la Ministerul de Finanţe, în cadrul unei anchete privind suspiciunile de delapidare de fonduri publice între 2016 şi 2018. Sebastian Kurz a respins toate acuzaţiile.

Potrivit speculaţiilor din media, ministrul de interne Karl Nehammer i-ar putea succeda lui Kurz la conducerea ÖVP şi ar urma să preia şi funcţia de cancelar.

Coaliţia guvernamentală actuală de la Viena, una fragilă, este formată din ÖVP şi ecologişti.

 

 

Sursă foto – dw.com