Premierul propus de PNL Nicolae Ciucă a anunţat duminică după mai mult de două ore de negocieri, că au fost finalizate toate activităţile care vizau formarea Guvernului şi că partidele coaliţiei PNL-PSD-UDMR sunt în măsură să meargă luni, la consultările de la Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis, cu o propunere unică de premier.

sondaj

El a precizat că liberalii au obţinut mai mult decât la negocierea din 2020, când s-a format Guvernul cu USR. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, după o ultimă rundă de negocieri cu PSD şi PNL, că a fost pus la punct acordul politic pentru înfiinţarea coaliţiei şi anunţă că două noi ministere vor fi înfiinţate, unul pentru turism şi antreprenoriat, iar celălalt pentru familie şi tineret.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în mod cert România va avea un guvern, joi, însă precizează că PSD va decide luni dimineaţă varianta pe care o va susţine, pentru Guvern, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Am finalizat toate activităţile care vizau formarea Guvernului, suntem în măsură să mergem luni  cu o propunere de premier. Am convenit să avem o propunere unică de premier,  În momentul de faţă, am lucrat toate cele două variante, atât cu o formulă de premier PSD, cât şi cu premier PNL. Urmează ca până mâine dimineaţă convenim şi formula unică de premier” – a anunţat Ciucă.

El a precizat că există două liste de ministere în funcţie de premierul care va fi primul în rotaţie, care vor fi comunicate luni, când există decizia pentru funcţia de premier.

”Transporturile, Finanţele şi Secretariatul General rămân la partidul care nu are premier”, a mai spus Ciucă, el precizând că există în discuţie şi varianta ca titularii acestora să se schimbe odată cu schimbare premierului.

Despre reproşurile aduse în interiorul PNL, privind negocierea portofoliilor, Nicolae Ciucă a spus că sunt într-o echipă de negocieri şi s-a ţinut cont de tot ceea ce reprezintă ponderea parlamentară a partidelor.

Întrebat dacă PNL a obţinut în aceste negocieri mai mult decât Ludovic Orban, în iarna lui 2020, Ciucă a spus: ”Aşa cum arată varianta cu premier PNL, am obţinut mai mult decât data trecută”.

El a explicat că ”este o formulă agreată, prin care partidul care nu are premierul nu are Ministerul Finanţelor”.

”Este nevoie de foarte multă răbdare, pentru că nu ne găsim într-o situaţie pe care să o rezolvăm dintr-o dată, pornind din degete. Este cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalţi şi să furnizăm cetăţenilo români siguranţa de care este nevoie în situaţia actuală” – a mai spus Nicolae Ciucă.

Despre împărţirea secretarilor de stat şi a prefecţilor şi subprefecţilor, Ciucă a spus că s-a ţinut cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid.

Întrebat ce variantă va supune la vot luni în forul de conducere al PNL, Ciucă a spus că nu se poate supune la vot varianta PSD premier.

”Dacă există bunăvoinţă şi există speranţă şi discutăm public, vom găsi calea de comunicare şi vom aduce argumentele necesare pentru a putea veni cu o formulă unică de premier, acceptată de toate partidele” – a spus el, precizând că aşteaptă ca fiecare partid să decidă formula primului premier.

”Este foarte uşor de dedus că vom face în aşa fel încât la prima variantă să avem premier al PNL, pentru asta suntem aici” – a mai spus el.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/IonelNicolaeCiuca