Situaţia este catastrofală în tot mai multe spitale din Franţa. La Spitalul european ‘Georges Pompidou’, unul dintre cele mai mari şi importante spitale din Paris, 25% din paturi au fost închise, pe fondul lipsei de personal medical şi sanitar. În Marsilia, la cel mai mare spital din oraş au fost închise 15% din paturi. La nivel naţional, în Franţa, 20% din paturile de spital au fost închise pentru că nu există personal care să se ocupe de pacienţi, alertează Federaţia naţională a Spitalelor. Penuria de personal s-a accentuat în ultimul an, într-un moment în care trebuia să se întâmple exect inversul, să fie deschise şi mai multe paturi, din cauza Covid.

sondaj

Franţa înregistrează o lipsă de medici, de personal de îngrijire a pacienţilor, de infirmieri. Unii au plecat în privat iar alţii au ales să lucreze în ţări din jur, pe salarii mai mari.

Mulţi denunţau încă înainte de Covid, lipsa materialelor sanitare în timp ce condiţiile de muncă s-au tot degradat.

Iar acum, de câteva luni, Consiliul ştiinţific a tot alertat asupra unei “epuizări” a personalului de îngrijire din spitale dar şi asupra unor «tulburări de anxietate» apărute la personalul care a lucrat la foc continuu în ultimii aproape 2 ani şi s-a îngrijit de pacienţii cu Covid.

Iar rezultatul este catastofal: 10.000 de infirmieri şi personal de îngrijire a pacienţilor au renunţat la meserie în 2020, arată un studiu al Federaţiei Spitalelor din Franţa, publicat în martie 2021.

Iar în ultimii 7 ani, s-au închis 27.000 de paturi de spital. O scădere de 6,5%, din 2013 încoace.

Recent, ministrul sănătăţii, Olivier Véran a recunoscut că 1.300 de studenţi infirmieri au demisionat între 2018 şi 2021.

 

 

Sursă foto – dw.com