PNL a executat luni seară o întoarcere cu 180 de grade a poziției politice și a deschis drumul spre un guvern majoritar, cel mai probabil cu PSD. Cum s-au răzgândit liberalii peste noapte, cu 12 ore înainte ca audierile miniștrilor să înceapă în Parlament? Factorul declanșator a fost o serie de telefoane date de președintele Klaus Iohannis liderilor PNL, potrivit surselor G4Media.ro.

sondaj

Șeful statului i-a sunat luni pe Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și prim-vicepreședinții partidului și le-a transmis că șansele guvernului minoritar Ciucă sunt zero în Parlament. El le-a cerut o schimbare rapidă de poziție, astfel încât PNL să înceapă negocierile reale pentru un guvern majoritar fie cu PSD, fie cu USR.

Președintele mai ceruse o schimbare similară de mandat și săptămâna trecută, dar Florin Cîțu, președintele PNL, o refuzase. Miza lui Cîțu era una personală: el voia un guvern Ciucă slab, pe care să îl poată controla de la partid și, astfel, să rămână în cărți. Prin contrast, un guvern Ciucă stabil în Parlament, sprijinit de o majoritate confortabilă, îl face pe Florin Cîțu un președinte de partid fără mare putere, ce poate păți exact ca Ludovic Orban: să piardă partidul în timp scurt în favoarea premierului.

Luni însă, președintele a insistat că PNL riscă să piardă tot dacă nu își schimbă rapid poziția. Liderii PNL au înțeles că, după ce guvernul minoritar Ciucă va fi picat, se deschidea calea anticipatelor – eventual cu o sesizare a PSD la Curtea Constituțională, prin care să îl oblige pe președinte să dizolve Parlamentul. Or, la anticipate, PNL se așteaptă la un scor foarte slab, după cum arată sondajele interne. În plus, Iohannis a luat în calcul și o eventuală radicalizare a poziției PSD, care, lăsat în afara guvernării, ar fi putut declanșa de unul singur procedura suspendării președintelui.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/klausiohannis