Asociația Școlilor Particulare cere Guvernului să descentralizeze decizia deschiderii școlilor cu prezență fizică, din 8 noiembrie, motivând și cu vaccinarea personalului peste 85%.

sondaj

Comunicatul ASP

”Unități de învățământ VACCINATE și SIGURE

Domnului Florin Vasile Cîțu , Prim-ministru,

Domnului Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației,

Domnului Attila Cseke, Ministrul Sănătății,

Stimați domni,

Vă scriu – în numele unităților de învățământ parte din rețeaua națională de învățământ preuniversitar – pentru a vă asigura că susținem efortul național de a diminua rata de incidență a transmiterii COVID-19 și de a stimula vaccinarea – în primul rând prin exemplu personal.

Unitățile particulare de învățământ din România, precum și furnizorii de educație care organizează și desfășoară, pe teritoriul României, activități de învățământ corespunzătoare unui sistem educațional din altă țară, sunt școli VACCINATE și SIGURE. În numele acestora și în numele comunității pe care o reprezint, o comunitate compusă din 200.000 de elevi/preșcolari, 400.000 de părinți și aproximativ 20.000 de cadre didactice, cetățeni români, vă solicit să dispuneți reaplicarea prevederilor legale, inițiale, de descentralizare a deciziei privind continuarea cursurilor cu prezență fizică sau în sistem online, la nivelul fiecărei unități de învățământ, așa cum a fost formulată și cuprinsă în actul normativ comun, emis de Ministerul Educației, O.M. nr. 5196/03.09.2021 împreună cu Ministerul Sănătății, O.M. nr. 1756/03.09.2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 848/06.09.2021.

Solicitarea ASP este fundamentată pe următoarele considerente:

  1. 85% – 100% angajati vaccinați – procente publicate pe site-urile instituțiilor noastre;
  2. 100% conditii igienico-sanitare implementate și respectate strict;
  3. 0 (zero) focare cu transmitere în cadrul școlilor noastre.

Cifrele sunt elocvente, cu toate acestea, în prezent – elevilor noștri nu li se permite accesul în şcoală, în schimb li se permite accesul în centrele comerciale, în restaurante și în alte spații publice.

Sănătatea mentală este la fel de importantă iar aceasta nu poate fi asigurată decât prin prezența fizică a copiilor în școală. Menționăm că:

  1. elevii, profesorii și părinții se simt în siguranță în școlile noastre – doresc și solicită insistent învățarea față în față;
  2. elevii vulnerabili pot accesa învățărea online – pe care o asigurăm la cerere;
  3. avem susținerea comitetelor de părinți.

Ne așteptăm să ni se permită în cel mai scurt timp să aducem elevii fizic la școală iar instituțiile noastre să fie date ca exemplu în campania de promovare a vaccinării și felicitate public de autorități pentru că: (1) și-au îndeplinit și depășit obiectivul de vaccinare și (2) respectă 100% măsurile igienico-sanitare dovedite eficiente.

Având în vedere argumentele de mai sus, precum și cadrul legislativ în vigoare, adoptat prin Ordinului Comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății, considerăm că decizia de suspendare sau reluare a cursurilor cu prezență fizică trebuie să aparțină unității de învățământ și că măsura aplicată pentru toate școlile este una disproporționată. Neexistând nicio diferențiere pe criterii obiective, vă solicităm respectuos să dispuneți descentralizarea deciziei de suspendare respectiv reluare a cursurilor în format fizic astfel încât, unitățile de învățământ să decidă asupra scenariului în care pot funcționa, începând cu 08.11.2021.

Cu considerație,

Christian Comșa,

Președinte

Asociația Școlilor Particulare”comunicatul a fost postat pe pagina de Facebook a ASP

 

 

 

Sursă foto – bbc.com