Ministrul Sănătății, Cseke Attila – Ne așteaptă 2-3 săptămâni de foc. S-ar putea ca 1.600 de paturi de terapie intensivă să nu ne ajungă

Numărul maxim de paturi pe care le-a avut România pentru pacienți COVID în valurile anterioare, puțin peste 1.600, s-ar putea să nu fie suficient în valul 4 al pandemiei, a spus la Digi24 ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila. Aceasta, în condițiile în care la jumătatea lunii octombrie s-ar putea înregistra 20.000 de cazuri noi de COVID pe zi.

Două spitale din București, Malaxa și Sf Ioan, vor fi transformate în spitale exclusiv COVID, săptămâna viitoare, dacă va fi nevoie, vor mai fi luate astfel de decizii. Cseke a spus că a cerut n plan de la prefecți și de la DSP pentru reducerea treptată a activităților non-COVID, chiar dacă autoritățile încearcă să păstreze în continuare spitalele deschise și pentru alte categorii de pacienți.

„Această situație este pentru 3-4 săptămâni, dacă este o chestiune temporară, noi trebuie să găsim soluții temporare”– a spus el.

La 20.000 de cazuri de COVID pe zi, cifră estimată pentru jumătatea lunii octombrie, există riscul ca cele 1.600 de paturi de terapie intensivă pe care România le-a avut în valurile anterioare să nu fie suficiente, a avertizat ministrul.

 

 

Sursă foto – dw.com