82% din populația Ungariei trăiește în cele mai defavorizate regiuni ale Uniunii Europene

Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele Uniunii Europene privind ajutorul de stat, harta Ungariei pentru acordarea ajutorului regional în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2027. Potrivit acestui document, care identifică regiunile maghiare cele mai dezavantajate eligibile pentru ajutor regional de investiții de stat, 82% din populația totală a țării pare să trăiască în unele dintre cele mai defavorizate regiuni din Uniunea Europeană, conform 24.hu.

Harta maghiară a ajutoarelor regionale se numără printre primele hărți aprobate de Comisie în cadrul orientărilor revizuite privind ajutorul regional (RAG).

Harta Ungariei privind ajutoarele regionale definește regiunile maghiare eligibile pentru ajutoare pentru investiții în funcție de cât de defavorizate sunt acele zone și stabilește intensitățile maxime ale ajutoarelor pentru părțile din țară care sunt eligibile. Astfel, 82,09% din populația totală a țării pare să trăiască în unele dintre cele mai defavorizate regiuni ale Uniunii Europene. Acestea sunt zone cu un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media UE.

RAG-ul revizuit, adoptat de Comisia Europeană la 19 aprilie 2021 și care urmează să între în vigoare la 1 ianuarie 2022, permite statelor membre să sprijine regiunile europene mai puțin norocoase în recuperare și să reducă disparitățile în ceea ce privește bunăstarea economică, veniturile și șomajul – obiectivele de coeziune care se află în centrul Uniunii.

Valoarea maximă a ajutorului pentru întreprinderile mari depinde de PIB-ul pe cap de locuitor al regiunilor în cauză. Întreprinderile mari din Pest, sudul Transdanubiei, nordul Ungariei și nordul Marii Câmpii vor fi eligibile pentru o intensitate maximă a ajutorului de 50%.

În regiunile mai dezvoltate din Transdanubia Centrală și Transdanubia de Vest, rata va fi de 30%, anunță Hungary Today. În aceste zone, intensitățile maxime ale ajutorului pot fi mărite cu 10% pentru investițiile realizate de întreprinderi mijlocii și cu 20% pentru investițiile realizate de întreprinderile mici, pentru investițiile inițiale ale acestora cu costuri eligibile de până la 50 de milioane de euro.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – MTI