Haiti – Peste 1200 de victime în urma cutremurului produs sâmbătă

Guvernul haitian a declarat starea de urgență pentru o perioadă de 30 de zile, după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,2 a lovit țara sâmbătă, provocând decesul a cel puțin 1,297 de oameni și rănind încă 2.800, potrivit Agenției de Protecție Civilă din Haiti, citată de CNN.

Cutremurul a avut loc la 8:30 a.m., la o adâncime de aproximativ 10 kilometri.

Majoritatea deceselor au avut loc în sudul țării, unde se știe că au murit 500 de persoane. Cutremurul a distrus 7.000 de case și a deteriorat încă 5.410, au declarat oficialii Agenției de Protecție Civilă.

„Când vine vorba de nevoi medicale, aceasta este cea mai mare urgență a noastră. Am început să trimitem medicamente și personal medical la facilitățile afectate”, a spus premierul Henry, cel care coordonează și acțiunile de salvare.

Grupurile de ajutor și lucrătorii guvernamentali de salvare au înființat un centru de operațiuni în capitala Port-au-Prince pentru a coordona răspunsul la cutremur, dar mulți din orașul dur lovit Les Cayes încărcau răniți în mașini și avioane private pentru a încerca să-i evacueze tocmai către Port-au-Prince, pentru îngrijire.

Începând de sâmbătă seara, bandele de hoți care controlează autostrada care leagă sudul peninsulei de restul țării au declarat un armistițiu din motive umanitare, permițând ca ajutoarele umanitare să ajungă în zonele devastate, garantând astfel securitatea convoaielor umanitare.

Ajutorul umanitar a fost imediat promis de Statele Unite ale Americii, Chile, Columbia, Argentina, Peru, Ecuador, Panama sau Venezuela, alături de Organizația Națiunilor Unite și numeroase alte organizații umanitare.

Cutremurul de sâmbătă este o lovitură devastatoare pentru o țară care încă se clatină în urma asasinatului prezidențial de luna trecută și care nu și-a revenit niciodată după cutremurul dezastruos de acum mai bine de 11 ani în urmă, care a făcut peste 200 de mii de victime.

Haiti este considerată cea mai săracă țară din regiunea America Latină și Caraibe, fiind și printre cele mai sărace țări din lume.

 

 

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – CNN.com