Tâmpenia vs mitocănia

Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Ceea ce trebuia să fie un eveniment de sărbătorire a sportivilor români întorși de la Jocurile Olimpice s-a transformat într-un scandal nedorit şi dezagreabil.

Haideți să cunoaștem protagoniștii: Ana Maria Popescu, proaspăt medaliată cu argint la Olimpiada din Tokio și Carol-Eduard Novak, Ministrul Tineretului şi Sportului.

Ana Maria Popescu (fosta Ana Maria Brânză), scrimeră română specializată pe spadă, declarată cea mai bună spadasină din lume în sezoanele 2007–2008, 2008–2009, și 2012–13. Aceasta începea scrima în 1996, iar după doar jumătate de an câstiga titlul național la categoria sa de vârstă.  La 15 ani câstiga titlul național la seniori. De nenumărate ori campioană națională, de șapte ori campioană europeană (2013 la individual și 2006, 2008, 2009, 2011, 2014 și 2015 pe echipe). Câștigătoare de 14 turnee de Cupă Mondială, câștigătoare a medaliei de argint la Jocurile Olimpice din 2008 (Beijing) și a medaliei de aur cu echipa la Jocurile Olimpice din 2016 (Rio de Janeiro), câștigătoare a medaliei de argint la Jocurile Olimpice de la Tokio.

Carol-Eduard Novak, actualmente Ministrul Tineretului şi Sportului, încă practicant de ciclism paralimpic de performanţă. Fost practicant de patinaj viteză (campion naţional juniori mici şi mari, multiplu recordman naţional la juniori, locul 10 la Campionatul Mondial de juniori) până în anul 1996, când în urma unui accident rutier și-a pierdut laba piciorului drept. Carol-Eduard Novak s-a orientat apoi către ciclism paralimpic rutier şi de pistă, devenind sportiv profesionist. În întrecerile pentru persoane cu dizabilităţi, multiple titluri de campion european (2003, 2004, 2006), alături de titluri de campion Mondial (2009, 2012), și vicecampion mondial (2006, 2007, 2020 ); medaliat cu argint la Jocurile Olimpice din 2008 (Beijing) în proba de contratimp, medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice din 2012 (Londra) și cu argint la aceeași Olimpiada Paralimpica, în cursa de contratimp individual. Acesta a anunțat că va participa și la următoarea ediție a Jocurilor Paralimpice, ca sportiv.

Din 2013, Carol-Eduard Novak este președintele Federaţiei Române de Ciclism. Din decembrie 2020, acesta ocupă poziția de Ministru al Tineretului şi Sportului. Cum relata chiar el într-un interviu acordat lui Dumitru Graur, a primit acest post după ce s-a autopropus pentru ocuparea funcției într-o discuție purtată cu președintele de la UDMR, fiindcă avea convingerea că poate contribui la îmbunătățirea sportului românesc: “L-am întrebat ce ar zice de numirea mea, dacă Sportul ajunge la UDMR. I-am spus că am deja o experiență și un nume în sportul românesc.”

Discuțiile au fost reluate o săptămâna mai târziu iar Novak a convins că este persoana potrivită pentru a conduce acest minister. Novak nu era om politic la momentul numirii sale în funcția de ministru, acesta înscriindu-se în partid ulterior.

Tot Carol-Eduard Novak spunea:

„Viața mea este sportul și întotdeauna am simțit că pot să ofer mai mult sportului decât am reușit prin federația de ciclism. Pentru mine este o onoare și această misiune o iau foarte în serios, îmi doresc să schimb lucrurile care n-au funcționat.”

Se pare însă că ministrul Novak nu a reușit încă să schimbe lucrurile care n-au funcționat, cel puțin aceasta este părerea unora:

„Sper ca medalia asta să cântărească suficient, cât să asigure un buget de bun simţ pentru scrima românească”, declara Ana Maria Popescu sâmbătă, imediat după câștigarea medaliei de argint în proba de spadă la Jocurile Olimpice de la Tokio. Putem presupune că dacă acesta a fost mesajul unei medaliate cu argint la Olimpiadă imediat după concurs, există o nemulțumire imensă față de fondurile alocate scrimei. Așa cum publica jurnalistul Geambașu, scrima are al treilea buget ca mărime dintre toate ramurile sportive din România (după canotaj și handbal). Cum întotdeauna sportul ar trebui privit ca o prioritate națională, putem decreta că cei aproximativ 1,1 milioane euro alocați Federației Române de Scrima sunt insuficienți, mai ales că toate federațiile sportive au primit bugete  mai mici decât în 2020.

Ministrul Novak nu s-a lăsat mult așteptat, declarând: “Pentru mine această medalie de argint este o medalie de aur. Pentru Ana-Maria, felicitări din inimă, este o campioană uriaşă a României”. Cuvinte din care se simte respectul unui sportiv pentru alt sportiv, om care știe ce înseamnă munca și sacrificiul pentru sportul de performanță. Dar declarația ministrului cuprinde și următoarea frază, una care a devenit cea mai importantă pentru sportiva Popescu: „După părerea mea, şi dacă bugetul federaţiei de scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare, Ana-Maria nu putea să câştige ieri, sau nu câştiga medalia de aur”. Probabil că o mai mare tâmpenie nu putea face ministrul, mai ales la acel moment. Sincer, eu vreau să cred că intenția ministrului a fost să exprime că și în eventualitatea în care scrima românească ar fi avut un budget dublu, acest lucru nu s-ar fi reflectat în mod direct și în evoluția unei mari campioane, pentru că acel buget ar fi mers probabil către infrastructură, juniori etc. Totuși, de unde știe ministrul Novak că Popescu nu ar fi câștigat aurul olimpic, dacă Federația de Scrima ar fi avut fonduri mai mari? Ana Maria Popescu a fost foarte aproape să câștige aurul sâmbătă, pierzând practic la “tușa de aur”. O execuție cu o secundă mai rapidă și adversara Sun Yiwen a câștigat, 11-10. Așadar, să arunci o frază în legătură cu deznodământul unei lupte decise într-o secundă, denotă necunoaștere  superficialitate. Poate și o doză de răutate? Nu vom afla niciodată. Pentru adevărul istoric, declarația ministrului Novak a început cu exprimarea îndoielii că un sportiv poate câstiga o competiție și s-a terminat cu exprimarea respectului purtat.

Mai poate recunoașterea publică a valorii unei sportive să anuleze efectul unei exprimări tâmpite? În mod clar, pentru Ana Maria Popescu nu. Lipsa de respect față de ministru a fost evidentă încă de la sosirea sportivei în țară, când pe culoarul de la intrarea în aeroport,  Ana Maria Popescu a ignorat mâna întinsă de Novak. Da, Novak era acolo în calitate de ministru,  un ministru care aștepta sportivii pentru a-i felicita. Însă Novak este și un mare sportiv. Iar lucrul acesta a fost complet trecut cu vederea de Ana Maria Popescu, dovadă că în cadrul conferinței aceasta l-a și invitat (pe un ton deloc plăcut) pe Novak să meargă la Olimpiade, să câștige el ceva medalie de aur, dacă-i în stare. Cum spuneam mai sus, Novak deja a câștigat un aur, în 2012. Opinia mea este că a ignora o mână întinsă nu mai se poate încadra la gesturi-protest, gesturi anti-sistem, anti-autorități sportive etc. Novak este ministrul sportului de 7 luni și clar nu face parte din categoria politicienilor cu care, din nefericire, suntem obișnuiti. Din simplul motiv că Novak nu este politician. Să treci pe lângă un om care-ți întinde mâna să te felicite este doar o mitocănie între doi oameni care și-au dedicat zeci de ani din viață sportului pe care-l iubesc și care au reprezentat cu dragoste (da, eu așa cred!) culorile drapelului național al României.

„Trei culori cunosc pe lume!”, folosit din greșeală de organizatorii Campionatelor Europene de Scrimă din 2011, la festivitatea de premiere a echipei României, a dus la coborârea de pe podiumul de premiere, ca formă de protest, a fetelor noastre, prima fiind chiar Ana Maria. Știm că Ana Maria Popescu este o “războinică”, lucru arătat și în sutele de lupte duse pe planșă, cu acele trei culori pe piept. Aceleași trei culori au fost cinstite însă și de sportivul Carol-Eduard Novak. Asta-i leagă mai mult decât orice.

Pentru prezența lor la toate concursurile la care au reprezentat România le mulțumim, indiferent dacă s-au întors cu medalii sau nu. Noi, oamenii care nu practicăm sport de performanță, nu vom realiza niciodată magnitudinea sacrificiului acestor oameni pentru sport.

Ministrul Novak și-a prezentat astăzi scuze pentru exprimarea total nefericită, dând asigurări că nu asta a fost intenția sa:

„Îmi pare foarte, foarte, foarte rău. S-a înțeles foarte greșit. Dacă nici eu nu înțeleg sacrificul unei sportive care participă la 5 Jocuri Olimpice, chiar nimeni nu înțelege.”

Din fericire, și Ana Maria Popescu a găsit înțelepciunea necesară și și-a cerut scuze pentru mitocania arătată, dovedind astfel că gestul său a fost doar o impolitețe de moment:

Apreciez mesajul domnului ministru Eduard Novak Sunt de părere că niciodată nu este prea târziu pentru a îndrepta lucrurile. Drept urmare, consider că este de datoria mea să fac unele precizări. Asta nu înainte de a-mi cere scuze față de gestul nepoliticos de a nu răspunde strângerii de mână tuturor oficialilor prezenți.”

Închei folosind chiar cuvintele celor doi mari campioni:

„Mi-aş dori ca de acum înainte să vorbim despre sportivii români. Să ştiţi că toţi colegii mei de acolo muncesc foarte mult. Indiferent dacă ne întoarcem de acolo cu medalii sau fără, noi muncim, la fel şi antrenorii noştri. Cu siguranţă fiecare copil care intră într-o sală de sport sau merge pe un teren de sport trebuie să înţeleagă că are o şansă, iar datoria noastră este să-i susţinem şi atunci când sunt jos, mai ales când sunt jos. Dacă eu am putut, oricine poate, visaţi oameni buni! Visaţi şi credeţi în visul vostru chiar şi atunci când pare imposibil!”Ana Maria Popescu

„Ştiu ce greu se câştigă o medalie, ştiu câtă muncă e în urmă, câţi ani de sacrificii şi renunţări. Ana Maria este o sportivă de mare valoare, iar medalia ei vine pe fondul multor ani de muncă.” Carol-Eduard Novak

 

 

Sursă foto – alert24.ro