Guvernul de la Budapeste acuză publicația britanică The Guardian că este ”de stânga” și că atacă gratuit Ungaria în scandalul interceptărilor ilegale

Kovacs Zoltán, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban a reacționat agresiv la adresa presei pe site-ul oficial al guvernului de la Budapesta în urma investigației unui consorțiu format din 17 organizații media independente, conduse de publicația franceză nonprofit Forbidden Stories.

„Duminică seară, un grup de știri de stânga, condus de The Guardian, a dezvăluit povestea că, potrivit unei «scurgeri» de baze de date ce conține numere de telefon, ar putea «dovedi» că anumite guverne, inclusiv Ungaria, au folosit un software numit «Pegasus», dezvoltat de firma de supraveghere israeliană NSO Group și, potrivit reporterilor, l-au folosit pentru a «spiona» jurnaliștii critici și adversarii politici”, a afirmat Zoltán.

Purtătorul de cuvânt mai susține că Ungaria nu a efectuat nicio supraveghere ilegală, fiind „un stat democratic în care predomină statul de drept”.

„Prima problemă cu «scandalul», și aceasta este în opinia ministrului de interne Sándor Pintér, este că de când guvernul premierului Orbán a preluat puterea de la socialiști în 2010, nu a existat nicio supraveghere ilegală în Ungaria. Iar rezultatele protocoalelor de supraveghere susțin acest fapt. Ministrul a adăugat că Ungaria este un stat democratic în care predomină statul de drept, prin urmare acționează în conformitate cu reglementările în vigoare atunci când decide asupra acțiunilor în cazuri individuale”, mai scrie purtătorul de cuvânt pe site-ul guvernului maghiar.

Reprezentatul Executivului de la Budapesta îi consideră „pur și simplu naivi” pe cei care susțin că Ungaria ar fi spionat ilegal jurnaliști prin intermediul soft-ului Pegasus.

Drept răspuns la acuzațiile guvernului ungar, jurnalistul The Guardian, Shaun Walker, a corectat printr-o postare pe Twitter o serie de informații pe care le-a calificat drept ”eronate” transmise de Kovacs Zoltán.

  • „Este greu de văzut cum poate fi un complot anti-Orban atunci când există atât de multe alte țări și figuri implicate deja.
  • The Guardian a muncit din greu la această investigație, dar nu noi am «condus-o», ci Forbidden Stories.
  • Nu a fost un «grup de organizații de stânga», ci o coaliție largă de publicații, inclusiv unii dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Europa”, se arată în postarea lui Walker.
  • Jurnalistul The Guardian mai subliniază faptul că guvernul maghiar nu a negat existența vreunui fel de supraveghere, ci numai a unei „supravegheri ilegale”, adăugând că legislația din Ungaria este foarte vagă în acest sens.
  • Spuneți că nu există dovezi, dar oferim analize criminalistice efectuate de Amnesty International și evaluate de colegi de Citizen Lab. Presupun că cititorii pot decide dacă consideră acest lucru credibil sau consideră că negările oficiale vagi sunt mai demne de încredere.
  • Încă nu există negarea faptului că această supraveghere a avut loc (doar o negare a „supravegherii ilegale”). Așa cum am prezentat clar în articole, temeiurile legale referitoare la supraveghere sunt foarte vagi în Ungaria (așa cum a fost criticat anterior de organismele internaționale).
  • Dacă insinuarea este cu adevărat că Szabolcs Panyi și restul jurnaliștilor erau o amenințare reală la adresa securității naționale, ar părea crucial să se elibereze dovezile unor astfel de afirmații incendiare despre jurnaliști importanți și bine respectați”, a scris Shaun Walker pe Twitter.

 

 

Sursă foto – the guardian.com