Record de absenteism la alegerile din Franța. Partidele lui Macron și Le Pen suferă înfrângeri categorice la alegerile regionale

33530078 - voting concept - male inserting flag into ballot box - france

Conform Euronews, Adunarea Națională, partidul de extremă-dreaptă al Marinei Le Pen din Franța, nu a reușit să câștige în nicio regiune în al doilea tur al alegerilor regionale, conform estimărilor preliminare prezentate de presa franceză. Nici partidul lui Emmanuel Macron nu a înregistrat rezultate prea bune. Apatia a fost caracteristica principală a alegerilor, fiind înregistrată o prezență extrem de slabă – doar 34,5% dintre francezi s-au prezentat la urne.

Al doilea al tur al alegerilor regionale a reprezentat un test extrem de important pentru Marine Le Pen care a sperat că va putea câștiga măcar o regiune, după un prim tur cu un rezultat slab.

Estimările de duminică arată că prezența în al doilea tur este de 34,5%, conform presei franceze. Prezența se menține, astfel, aproape la fel de scăzută ca în primul tur, când 33% dintre francezi s-au prezentat la urne.

Politicieni și experți din Franța susțin că prezența extrem de redusă arată amplitudinea „crizei democratice” din Franța – mulți francezi nu mai văd niciun motiv să se prezinte la vot.

Partidele tradiționale și-au menținut, însă, scorurile în mai multe regiuni, în timp ce partidul centrist al președintelui Emmanuel Macron, En Marche, și partidul de extremă-dreapta al Marinei Le Pen au înregistrat rezultate slabe.

În ciuda faptului că dezbaterea este diferită la aceste alegeri, mulți le-au văzut ca pe un preludiu la alegerile prezidențiale de anul viitor, cel mai probabil o nouă confruntare între Emmanuel Macron și Marine Le Pen.

Rezultatul slab al partidului lui Macron subliniază faptul că LREM nu a reușit să se impună la nivel local, și că rezultatele inițiale bune s-au datorat popularității lui Macron.

 

 

Sursă foto – france24.fr