Franța – Valerie Bacot, femeia acuzată că și-a ucis soțul abuziv, a fost eliberată, fiind condamnată cu suspendare

Valerie Bacot, o femeie de 40 de ani din Franța judecată pentru că și-a ucis soțul abuziv, este liberă. Instanța a decis vineri să o condamne la 4 ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare. Cum acuzata a stat deja un an în închisoare, nu mai are de făcut nicio zi de închisoare. Este deznodământul unui caz care a șocat Franța.

Destinul ei înfiorător a impresionat pe toată lumea. Valerie a fost violată la 12 ani de tatăl ei viteg, cu 25 de ani mai în vârstă, apoi, când mama ei naturală a alungat-o de acasă, acesta a obligat-o să-i devină lui soție. În plus, a forțat-o să se prostitueze, pentru a avea o sursă de venit. Cei doi au împreună 4 copii. Declicul a venit când bărbatul a vrut să-și violeze și fiica de 14 ani. Atunci, femeia pe care o abuzase timp de un sfert de secol nu a suportat să mai îndure și un incest și l-a împușcat.

Arestarea și procesul

Valérie Bacot și copiii săi au fost arestați în octombrie 2017. Femeia a fost inculpată pentru crimă, iar fetele sale pentru tăinuirea unui cadavru și ascunderea unei crime. După un an de detenție, Valerie a fost eliberată sub control judiciar. Cei trei minori care au ajutat-o să ascundă cadavrul au fost condamnați la șase ani închisoare cu suspendare.

Procesul lui Valérie Bacot a început la 21 iunie 2021, femeia riscând închisoarea pe viață, potrivit dreptului francez.

Între timp, însă, Valerie a primit susținere din partea publicului. A fost lansată o petiție care a strâns peste 75.000 de semnături în ianuarie 2021 și apoi peste 540.000 în iunie 2021, pentru a cere eliberarea femeii sau grațierea ei de către președintele Emmanuel Macron.

Vineri, 25 iunie 2021, în ultima zi a procesului, Ministerul Public a anunțat că cere doar cinci ani de închisoare, dintre care patru cu suspendare, ceea ce permitea eliberarea femeii, pentru că ea deja a făcut un an de închisoare. La auzul veștii neașteptate, Valerie a leșinat în sala de judecată.

Eliberarea

În cele din urmă, Valérie Bacot a fost condamnată la patru ani închisoare, dintre care trei cu suspendare. Femeia a ieșit liberă din tribunal, în aplauzele susținătorilor.

„Aș vrea să mulțumesc curții și tuturor pentru sprijinul pe care l-am avut de la toată lumea. Acum este timpul pentru o nouă bătălie, pentru toate celelalte femei și pentru toate abuzurile”, le-a spus Bacot jurnaliștilor.  Ea a mărturisit că nu se simte „ușurată”, ci mai degrabă „epuizată psihic și fizic”.

Cazul ei – ilustrativ pentru lacunele legislației franceze, dar și pentru complicitatea societății și lipsa ei de reacție în fața abuzurilor conjugale – a amintit de un alt caz care a făcut valuri în Franța, cel al lui Jacqueline Sauvage, o femeie condamnată la 10 ani închisoare după ce și-a împușcat în 2012 soțul abuziv, chiar a doua zi după ce fiul lor s-a sinucis. Jacqueline Sauvage a fost grațiată în 2016 de președintele de atunci, Francois Hollande. Doi dintre apărătorii lui Sauvage au fost și avocații lui Valerie Bacot.

Valérie Bacot și-a povestit tot calvarul într-o carte intitulată „Toată lumea știa”, publicată în mai 2021.

 

 

Sursă foto –  france24.fr