Summit UE cu scântei – “Orbán, ești nerușinat, părăsește Uniunea!”. “Ați depășit o linie roșie!”

Summit UE incendiar, unde mai mulți lideri ai Uniunii Europene l-au înfruntat direct pe premierul Ungariei, Viktor Orban, condamnând adoptarea de către legislativul maghiar a legii care conține si articole împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, considerate homofobe.

Cotidianul batav De Telegraaf dezvăluie că premierul Țărilor de Jos (Olanda), Mark Rutte, l-a atacat pe Viktor Orbán în fața altor lideri UE, numindu-l „nerușinat” și cerându-i acestuia să invoce Articolul 50 și să părăsească UE, dacă Ungaria continuă să nu respecte valorile Uniunii. Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, i-a spus premierului maghiar că a depășit o linie roșie: “Nu am devenit gay. Sunt, nu este o alegere. Mama mea urăște faptul că sunt gay, trăiesc cu asta. Iar acum voi puneți asta într-o lege. Vă respect, însă aceasta este o linie roșie. Este vorba de drepturile de bază, dreptul la a fi diferit”. Și premierul belgian Alexander De Croo, care numise noua lege adoptată la Budapesta drept „retardată”, a ridicat vocea la Orban: „Să fii gay nu e o alegere, să fii homofob este!”.

În replică, premierul maghiar ar fi spus că acea lege nu a fost înțeleasă și că nu este un atac împotriva comunității gay: „Legea nu priveşte homosexualii, ea priveşte modul în care părinţii doresc să facă educaţia sexuală a copiilor lor”. Jurnaliștii Oficialul De Telegraaf  susțin că Orban a avut de partea sa  două țări, Slovenia și Polonia. Câteva state, precum Slovacia, nu au adoptat o poziție clară.

Dezbaterea a continuat și în mediul online. Astfel, ministrul maghiar al justiției Judit Varga, a postat: „Declarația lui Mark Rutte, că Ungaria nu are ce căuta în UE, nu este nimic altceva decât un nou episod dintr-o serie de șantaje. Ungaria nu vrea să iasă din Uniunea Europeană. Din contră, vrem să o salvăm de ipocriți. Văd la Rutte vechea aroganță colonialistă. Voi lupta toată viața pentru a fi sigură că poporul meu nu va trebui să îngenuncheze în fața lui Rutte și a altora ca el”. Răspunsul omologului batav al lui Varga, Ferd Grapperhau, a sosit prompt dar pe un ton mai protocolar: „Dragă Judit Varga. Justiția nu este ipocrizie. Miniștri justiției sunt primii apărători ai tratamentului egal pentru toate persoanele din Uniunea Europeană, indiferent de locul nașterii, de gen sau de orientare. Noi trebuie să respingem ferm orice lege care restrânge drepturile LGTB. Noi toți”

Reamintim că momentan nu există în cadrul funcțional al Uniunii Europene procedura de excludere a vreunui stat membru. Singura modalitate ca un stat membru să părăsească Uniunea Europeană este din proprie voință, prin invocarea Articolul 50, cum de altfel a procedat Marea Britanie în martie 2017.

 

 

Autor – Ștefan Priscu, Redactor Alert24 Ungaria

Sursă foto – orban/facebook