Radu Alexandru – Experiența pandemică ne duce cu gândul la Asimov

Pe 11 martie 2020, OMS a declarat oficial „pandemie de coronavirus”, după ce boala virală COVID-19 a făcut ravagii în 114 state și a ucis mai mult de 4.000 de oameni. În România, o săptămână mai târziu, peședintele Iohannis a semnat decretul de instituire a stării de urgență pentru 30 de zile, perioadă prelungită ulterior. Ca urmare, au fost introduse carantine, restricții de călătorie, școlile au fost închise, la fel stadioanele, teatrele, cinematografele, restaurantele, chiar și centre comerciale, munca s-au mutat în mediul on-line, până și salutul a devenit unul fără contact fizic. Toate aceste acțiuni menite a combate infecțiile prin minimizarea contactului dintre indivizi s-au subsumate strategiei de distanțare socială. Deși, tehnic, conceptul corect ar fi fost cel de distanțare fizică, în fapt, distanțarea socială pare să descrie foarte adecvat transformarea prin care trece societatea în perioada pandemică.

Cât de profundă ar putea fi această transformare ne va fi spus un important autor de literatură science-fiction, din anii 70 ai secolului trecut. În cartea „Soarele gol”, Issac Asimov descrie o societate în care interacțiunile umane sunt exclusiv virtuale: într-o astfel de societate „a te vedea cu cineva” înseamnă de fapt „a te viziona cu cineva”; mai mult, contactul fizic stă sub semnul imoralității. Ca atare, meseria cea mai ingrată este cea de medic, pentru că, în cazuri extreme, precum nașterea, medicul trebuie să intre în contact direct cu pacientul.

Pentru noi, cei de astăzi, societatea viitorului descrisă de Asimov este utopică sau cel puțin pare a fi. Dar întrebările despre posibilii viitori trebuie puse. Experiența pandemică ne îndeamnă, chiar ne obligă, să ne putem astfel de întrebări, să investigăm direcțiile de evoluție ale societății.

Este ceea ce își propune conferința COVID&SOCIETATE. SCHIMBĂRI ȘI PERSPECTIVE ALE SOCIETĂȚII ÎN PERIOADA PANDEMIEI, aducând fața în față, deși virtual, reprezentanți de seamnă ai mediului academic, dar și public-politic.

Îl puteți urmări pe Prof.Univ. Dr Radu Alexandru, live, pe 04.06.2021, în calitate de moderator, în cadrul conferinței ”COVID & Societate: schimbări și perspective ale societății în perioada pandemiei” organizată de Fundația Orient Express în Parteneriat cu Pentagon Marketing and Research. Partenerii media ai evenimentului sunt Alert24 și de Agenția Națională de Presă Agerpres.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/AlecsandruRadu