Proiect de lege – Liderii sindicali nu vor mai fi degrevați total de norma didactică

Un nou proiect legislativ a fost depus în Parlament. Acesta prevede ca liderii sindicali din educație să nu mai fie degrevați complet de norma didactică. Proiectul arată că activitatea didactică îi va auta pe liderii de sindicat să rămână ancorați în realitatea din mediul educațional.

Proiectul de lege prevede:

„(10) Personalul didactic de conducere, de indrumare si control poate fi degrevat total sau partial de norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei, elaborate cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative din invatamant. Persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii acestora la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, vor fi degrevate partial de norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educatiei.”

„In prezent, sindicatele din invatamant beneficiaza de 125 norme didactice rezervate, pentru cei 125 de lideri sindicali de la nivel judetean si national, degrevati total de ore, dar care care primesc salariul de profesor, concomitent cu indemnizatia de lider sindical. Astfel 125 de lideri sindicali sunt platiti, anual, fara sa desfasoare activitate didactica, cu o suma de cel putin 8.000.000 de lei din bani publici pentru o munca pe care nu o presteaza.In plus, degrevarea totala de norma didactica ar putea duce la deprofesionalizarea celor ce reprezinta, in calitate de lider al unei organizatii sindicale judetene sau nationale, cadrele didactice din sistemul de invatamant preuniversitar, pentru ca ei sunt inainte de toate, profesori si este necesar sa fie conectati la realitatile sistemului de invatamant. Mai mult, avem exemplul inspectorilor scolari care sunt degrevati partial de norma didactica, fiind obligati sa presteze intre 2-4 ore/saptamana, fara o plata suplimentara. Cred cu tarie ca fiecare ar trebui sa primeasca salariul strict pentru munca pe care o presteaza si nu pentru ceva pentru care este degrevat.

Prin urmare, avand in vedere aceste aspecte, propun ca persoanele desemnate de federatiile sindicale reprezentative din invatamant, ca urmare a participarii acestora la procesul de monitorizare si evaluare a calitatii sistemului de invatamant, sa poata fi degrevate partial de norma didactica, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului Educatiei” – este menționat în expunerea de motive. Pentru ca proiectul de lege să fie adoptat, acesta trebuie să treacă de Camera Deputatilor și de Senat, să fie promulgat de președinte și să fie publicat în Monitorul Oficial.

 

Sursă foto – ft.com