Cartofii, varza și țelina de la producătorii români vor ajunge mai târziu pe piață, în acest an, din cauza temperaturilor scăzute care au afectat culturile. Iar dacă celebrele mere de Voinești probabil au scăpat de vremea neobișnuit de rece din această perioadă a anului, florile de piersic nu au scăpat. O situație critică este și pentru producătorii de miere, după ce salcâmul a fost calamitat.

sondaj

„Desaga cu Legume”, brand care reunește doi producători locali din Cluj – Ferma Dronea din Jucu și Ograda lui Andrei din Gherla – vinde mai ales legume, dar și produse la borcan. Cei doi mici producători cu grădini în localități din județ colaborează cu câteva restaurante din Cluj, dar și cu un lanț de supermarketuri, vând în piețe, târguri, fac livrări la domiciliu și anul trecut au investit chiar și într-o rulotă mobilă. Și-au extins adică activitatea pe cât de multe platfome disponibile, dar, chiar și așa, munca pentru supraviețuire din agricultură rămâne una dificilă. Iar în acest sezon nici vremea nu a fost de ajutor.

„Avem deja întârzieri la salata verde, de exemplu, la culturile principale. Noi lucrăm și în solarii, în solarii neîncălzite, nu am putut planta castraveții; în alți ani aveam producție, acum suntem abia la faza de răsad. Sunt multe culturi întârziate, ar trebui să ne reprofilăm pe culturi foarte târzii. Vara vine mai târziu acum și avem toamnă lungă. Ne străduim să ne descurcăm. În perioada Paștelui ar trebui să avem verdețuri, usturoi, ceapă, ridchi, leurdă, dar acum suntem cam la jumătate dintre produse, ca disponibilitate”, ne spune un reprezentant al „Desăgii”, din familia Cozea.

Întârzierea e de aproximativ o lună în ceea ce privește culturile principale, cele de pus în pâmânt și în solarii, iar în ceea ce privește munca în câmp deschis se poate vorbi de un decalaj de aproape două luni față de sezoanele bune. Cauzele: temperaturile scăzute, dar și ploile.

Continuarea pe Economedia.ro

 

Sursă foto – fr24.ro