Ambasadorul american la Moscova părăsește Rusia la ”recomandarea” guvernului rus

Conform The Guardian, ambasadorul Statelor Unite la Moscova a anunțat că se întoarce la Washington pentru consultări. Anunțul apare la câteva zile după ce guvernul rus i-a recomandat oficialului american să părăsească Rusia din cauza „situației extrem de tensionate” dintre cele două țări.

Plecarea lui John Sullivan lasă ambasadele celor două țări fără diplomatul lor șef într-un moment în care Washingtonul și Moscova au anunțat noi sancțiuni reciproce și în contextul în care masarea de trupe rusești la granița cu Ucraina și starea de sănătate a disidentului Alexei Navalnîi provoacă îngrijorări în rândul cancelariilor occidentale.

„Cred că este important pentru mine să vorbesc direct cu noii mei colegi din administrația Biden din Washington despre starea actuală a relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia”- a afirmat Ambasadorul Sullivan într-un comunicat remis presei.

„De asemenea, nu mi-am văzut familia de peste un an și acesta este un alt motiv important pentru ca să mă întorc pentru o vizită. Mă voi întoarce la Moscova în săptămânile următoare înaintea oricărei întâlniri dintre președinții Biden și Putin”- a adăugat John Sullivan.

Rusia și-a rechemat în luna martie ambasadorul de la Washington, Anatoli Antonov, pentru consultări după ce președintele Joe Biden a declarat într-un interviu că Putin este „un criminal” și că va plăti pentru ingerința în alegerile americane de anul trecut.

Administrația Biden a expulzat săptămâna trecută 10 diplomați ruși și a anunțat noi sancțiuni ample împotriva Rusiei pentru ingerința în alegeri și presupusul rol al Moscovei în atacarea companiei SolarWinds care a compromis datele a numeroase persoane, companii și agenții guvernamentale din SUA.

Măsura a reprezentat cea mai mare expulzare a unor diplomați ruși de către Washington după 2018 iar Rusia a răspuns expulzând la rândul ei 10 diplomați, luând în vizor operațiunile ambasadei americane de la Moscova și recomandându-i ambasadorului Sullivan să părăsească țara.

 

 

Sursă foto – france24.fr