Sputnik V scindează UE. Mai multe state și guverne regionale au semnat deja contracte cu Rusia deși EMA nu a autorizat vaccinul

Conform unei analize Politico, vaccinul Sputnik V divizează Uniunea Europeană, Deși Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) nu a autorizat Sputnik V, o serie de guverne, inclusiv regionale, s-au desprins de abordarea comună a UE pentru a semna propriile acorduri.

Vaccinul rusesc Sputnik V a fost primit cu neîncredere, din cauză că a fost lansat fără să se aștepte rezultatul testelor clinice, însă i-a convins pe unii experţii independenţi. Prestigioasa revista medicală The Lancet a publicat un studiu care arată că acesta are o eficienţă de 91,6% împotriva formelor simptomatice de COVID-19.

Luna trecută, preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente, Christa Virtumer-Hoche, a avertizat ţările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgenţă vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, invocând date insuficiente, pentru moment, despre persoanele vaccinate. Ungaria și Slovacia nu au mai așteptat însă analiza EMA privind eficacitatea și siguranța acestui ser și au comandat deja vaccinul, pe care l-au și primit și folosit în imunizarea populației.

Iar Sebastian Kurz, cancelarul Austriei, a declarat că a finalizat discuțiile în a cumpăra 1.000.000 de doze. Premierul ceh Andrej Babiš, dornic să folosească cât mai repede vaccinul Kremlinului, i-a demis pe ministrul sănătății și pe cel al afacerilor externe din cauza opoziției lor față de Sputnik.

Guvernul slovac a picat luna trecută din cauza deciziei unilaterale a premierului Igor Matovič de a cumpăra 2.000.000 de doze de Sputnik V. Criza a continuat chiar și după ce Matovič a demisionat.

Autoritatea națională de reglementare a refuzat să valideze lotul de 200.000 de vaccinuri ruse pe motiv că dozele erau diferite față de vaccinul validat într-un studiu de fază 3 publicat de Lancet. Situația l-a înfuriat pe Matovič, care a zburat la Moscova pentru a discuta situația cu Fondul Rusesc pentru Investiții Directe (RDIF), fondul suveran care este responsabil pentru vânzarea vaccinului în străinătate. RDIF a negat aceste sugestii și le-a descris drept „fake news”. Ultimele informații arată că Serbia va produce Sputnik V, după un acord semnat de ultimă oră.

 

 

Sursă foto – dw.com