Ministrul Educației îngroapă proiectul Marei Mareș (PNL) – E o discriminare

„Dacă vrei să studiezi într-o universitate românească eu, stat, nu te sprijin cu nimic, dar dacă vrei să studiezi afară îți pun la dispoziție toate suma necesară. E o discriminare”- a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi24. Acesta etse proiectul consilierei guvernamentale Mara Mareș și al ONG-ului LSRS prin care studenții români care vor să studieze în afara țării să primească de la stat o bursă pentru plata taxelor, bani pe care să nu-i mai înapoieze dacă revin în țară la terminarea facultății.

„Este o inițiativă foarte interesantă care ar trebui să vină în sprijinul tinerilor români pentru a studia în afara țării, doar că noi avem o agenție de credite și burse care nu a identificat încă resursele pentru cei care doresc să studieze în România, să le dea credite. Există de mult timp în structura Ministerul Educației, nu a identificat resurse.

Acum aș vrea să vă spun că dacă sunt 10.000 de tineri, dacă vor fi doar 10.000 de tineri care vor dori să studieze în străinătate și se va reuși aplicarea acestui program, înseamnă că avem deja 1 miliard de euro. Pentru că atunci când iei în calcul taxa de școlarizare de la o universitate medie, nu neapărat din top, este circa 100.000 de euro finanțarea pe care i-o dai acelui tânăr pentru a studia. Înmulțit cu 10.000 de elevi, sigur că da, dacă găsim 1 miliard de euro în buget, imediat ce vom găsi 1 miliard de euro în buget vom putea aplica acest program pentru cel puțin 10.000 de tineri .

Eu știu că în programul de guvernare al coaliției se găsește un punct în care spunem că luptăm împotriva fenomenului de Brain drain, deci împotriva exodului de creiere. Asta știu, dar dacă totuși cineva are să ne dea 1 miliard de euro pentru a finanța studiile în străinătate, sigur că da asta intră puțin în conflict cu strategia de internaționalizare a universităților românești. Pentru că dacă îi trimitem pe toți în străinătate, universitățile românești nu prea mai au ce să facă. Plus că ar fi o discriminare. Dacă vrei să studiezi într-o universitate românească eu, stat, nu te sprijin cu nimic, dar dacă vrei să studiez într-o universitate de afară eu îți spun la dispoziție toate suma necesară pentru studii. Ar fi o mică problemă aici”, a declarat Cîmpeanu.

Mara Mareş este fiica lui Ioan Mareș, consilier judeţean, în Braşov, unul din marii creșcători de cartofi din România. Ioan Mareş a cheltuit în ultimii opt ani aproximativ 100.000 de lire sterline (circa 550.000 lei) numai pe taxele de studiu (3.500 de lire pe an) şi chiria fiicei sale la Londra(600 de lire pe lună).

Mara Mareș a absolvit Liceul St. Clare’s Oxford, Facultatea de Studii Europene şi Internaţionale din cadrul King’s College- University of London, urmând apoi studii de master la Facultatea de Politici Publice Europene- University College London. Nimic din visul londonez al Marei nu ar fi fost posibil fără banii din cartofi ai tatălui ei.

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/maramares.ro