STUDIU Salvați Copiii – Costul mediu asociat educației a crescut în timpul școlii online

Salvați Copiii a desfășurat sondajul online, în februarie 2021, pe un eșantion neprobabilist, în rândul părinților care au cel puțin un copil în sistemul public de învățământ preuniversitar.

Potrivit unui comunicat al organizației, costul mediu alocat serviciilor de tip Școală după școală s-a dublat, iar învățământul derulat online a generat categorii noi de costuri, precum achiziția de laptop/tabletă, telefon mobil sau echipamente periferice. Toate aceste echipamente se traduc într-un cost mediu de 5.800 de lei pe familie, în cazul părinților participanți la sondaj.

Potrivit sondajului, costul total mediu nepromptat pentru părinții participanți (estimarea părintelui despre cât a costat educația copilului într-un interval de timp, fără a i se indica categorii de costuri) este de “aproximativ 4.200 de lei, mai ridicat cu 1000 de lei decât cel estimat de părinți în 2018. Cheltuielile ajung însă la 6.798 de lei, după însumarea răspunsurilor privind cheltuieli specifice (meditații, rechizite, manuale).”

”Educația continuă să fie mult prea costisitoare în țara noastră. Anul 2020 a adus și mai multe provocări, odată cu școala online, care a necesitat investiții importante în echipamente precum laptop, tabletă sau telefon mobil.

Concluziile anchetei derulate de Salvați Copiii sunt îngrijorătoare:

95% dintre părinți, afirmă că au suportat costuri ascunse ale educației

costul mediu alocat serviciilor de tip Școală după școală s-a dublat

7 din 10 familii au avut nevoie de echipamente necesare orelor online, cu un cost mediu de 5.800 de lei pe familie

cheltuielile totale ce includ manuale, rechizite, meditații, ajung până la 6.798 de lei

fondul școlii este o contribuție obligatorie pentru 13% dintre părinți

Pentru multe familii din România, efortul de a-și trimite copiii la școală este unul imens, deși educația ar trebui să fie un drept irevocabil, indiferent de situația financiară a familiei.

Alătură-te eforturilor noastre de a schimba lucrurile în bine!” – se arată în comunicatul Salvați Copiii de pe pagina de Facebook

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/SalvatiCopiiiRomania