Lucian Mîndruță – Care e costul fiecărei noi restricții?

Jurnalistul Lucian Mîndruță face o paralelă între soluțiile propuse de PNL și cele propuse de USR în contextul noului val Covid-19:

”Avem o dezbatere zilele astea in social media, si in special in bula mea: ce restrictii trebuie aplicate pentru a opri pandemia? Dezbaterea e unilaterala, caci lipseste, chiar si din discursul oficial al celor care se opun restrictiilor noi, cealalta intrebare:

Care e costul fiecarei noi restrictii?

Asa cum arata lucrurile acum, liberalii sunt mai degraba impotriva limitarii circulatiei si in general a libertatilor economice. Gandirea lor e una de dreapta in mod real: pana la urma, intr-o lume a indivizilor liberi, soarta fiecaruia e in mana lui personala.

De cealalta parte sunt USRPlus: viziunea lor e mai degraba comunitara si face apel la solidaritate, iar in numele ei propune restrictii de circulatie si comportament care au rolul de a face un bine comunitatii. Ei sunt de asemenea consecventi unei viziuni mai degraba de centru-stanga, in care societatea trebuie sa se implice mai mult in viata individului, inclusiv in ce priveste protectia sanatatii.

Las la o parte PSD si Aur, care ar spune orice pentru inca un punct de popularitate. Nu intereseaza in discutia asta, pe care sper ca o avem intre adulti.

Ce anume sa alegem deci?

Mai multa libertate de la PNL? Da, dar libertatea asta e abuzata zilnic de oameni care interactioneaza de la job si pana la mall, crescand raspandirea unei boli care nu ii ameninta PE EI, ci pe altii mai slabi.

Sa alegem atunci mai multe restrictii de la USRPLUS? Da, dar ele risca sa ne scada economia, astfel incat in loc de Covid, unii vor suferi de foame si alte neajunsuri.

Care e solutia cea mai buna, deci? Mai ales cand avem o coalitie de guvernare?

Nu ma pricep sa va spun. Eu va las aici doar cateva principii care cred ca ar ajuta mult intr-o intreprindere in care suntem cu totii, inca, pionieri:

Sa facem din Romania o tara care sa stie ca in fata carutei sunt doi cai care trag in aceeasi directie!.

Si sa facem din poporul nostru o comunitate. Capabila in acelasi timp de grija pentru celalalt si activa economic.

Deci ce-ar trebui sa faca politicienii de la putere in acest moment, ca sa ajungem acolo?

  1. Sa aiba o singura voce. Cand Citu spune una, Orban a doua, Rares a treia si Vlad a patra, cine credeti ca va castiga? Diversitatea? Nu. Sosoaca, care nu are indoielile lor.
  2. Sa lase orgoliile deoparte si sa stea la masa, chit ca in spatele fiecaruia e o grupare de interese si galoane certata cu ailalta. Nu mai e de joaca acum, Vlad si Florin in principal trebuie sa vorbeasca pe aceeasi limba.
  3. Sa ia decizii tinand cont ca sunt alesi si de oamenii care au facut boala, si de cei vaccinati si de cei care ar putea sa ajunga la ATI. Altfel spus, echilibrate!

Nu vreau aici sa trasez linii de politica si de ce-ar trebui facut. Vreau doar sa le spun ce anume trebuie comunicat. Si asta, din perspectiva unui om care preda comunicare altora care il mai si platesc pentru asta, e foarte simplu:

Spuneti oamenilor adevarul. Explicati-le deciziile. Aveti grija sa fie multumiti si hotelierii si diabeticii. Si, dincolo de toate, incercati sa nu mai pareti certati unii cu altii, ci cu totii interesati de binele acestui popor.

A, sa nu uit, inca ceva:

Vremea vedetelor a trecut. Vremea gandirii de bula s-a dus. Sunteti la guvernare. Impreuna!

Acum e nevoie de administratori si nu de povesti de PR!” – a scris Mîndruță pe Facebook

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/lucian.mindruta