Premierul și ministrul Sănătății au semnat o hotărâre de guvern ce prevede vaccinarea rudelor militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii în centre speciale

În 20 ianuarie, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care introducea noi categorii de persoane considerate „esențiale” pentru a fi vaccinate în etapa a doua, dar și un articol care a permis rudelor militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii să fie vaccinate în centrele speciale organizate în aceste instituții, potrivit încadrării în etapele de strategiei de vaccinare.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook că hotărârea de Guvern respectivă se referă doar la persoanele eligibile în etapele de vaccinare în curs:

„Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a inceput încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numește personal esențial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau… tot esențial. Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului”- scrie Voiculescu.

Hotărârea de Guvern este semnată de către premierul Florin Cîțu și contrasemnată de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Totuși, la o săptămână după adoptarea acestei hotărâri de Guvern, în 27 ianuarie, ministrul Vlad Voiculescu declara, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că vor fi făcute controale în centrele de vaccinare pentru a vedea dacă sunt respectate regulile și nu se sare peste rând și vor fi date sancțiuni, iar centrele cu circuit închis, cum sunt cele organizate de Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, ar putea fi închise.

„E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții. Premierul împărtășește această opinie. Trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili, restul, cu tot dragul, ar trebui să mai aștepte un pic”- spunea atunci Voiculescu.

Ministrul preciza că este o vulnerabilitate faptul că 30% din vaccinări au fost făcute în afara programărilor din platforma pentru programări.

Marți seară, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a recunoscut, într-o emisiune la TVR 1, că angajații din MAI s-au vaccinat fără a se programa în platformă.

„S-a respectat legea. Nu pe platforma oficială”- a spus Bode.

Lucian Bode a precizat că, din cei 50.000 de angajați din MAI care și-au exprimat opțiunea pentru vaccinare, până acum s-au vaccinat circa 26-27 de mii.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/florinVcitu/photos/2525999827694661/