În Myanmar continuă reprimarea violentă a protestelor

Ambasadorul din Myanmar ia cuvântul în Adunarea Generală ONU. Cu vocea gâtuită, cere ajutor de la comunitatea internațională pentru a opri lovitura de stat. Se poticnește de mai multe ori citind o declarație care ar putea să-i aducă arestarea. La final ridică trei degete, semnul protestului.

Sursă - https://news.un.org/en/story/2021/02/1085972?fbclid=IwAR0kMIKmVQw7aIwRb4HiluLl0K9Z5-xEJKWdtdDgp7gtbCmhafMBovbq_To
Sursă – https://news.un.org/en/

Încă 38 de protestatari au fost omorâți în Myanmar. Corespondentul BBC spune că mulți au fost împușcați direct în cap și în piept. Presa burmeză a devenit intraductibilă. Imaginile sunt atroce.

A fost cea mai sângeroasă zi dintr-un masacru anunțat de o lună. ONU a confirmat 54 de victime până acum, dar numărul total ar putea fi mai mare. Peste 1700 de oameni au fost arestați, inclusiv 29 jurnaliști.

Reprezentantul ONU a vorbit cu generalii și i-a avertizat că vor fi izolați internațional. Răspunsul lor: ”Trebuie să învățăm a merge cu doar câțiva prieteni alături”

Occidentul condamnă lovitura de stat, dar statele asiatice sunt mai rezervate. Încep totuși să se miște de câteva zile: prim-ministrul din Singapore, cel mai mare investitor în Myanmar, a spus că acțiunea armatei “e un dezastru” și că dictatura militară “nu are viitor”.

Cea mai influentă sancțiune de până acum este probabil decizia Facebook de a închide conturile generalilor. Oamenii din Myanmar au Internet de doar 10 ani, dar deja jumătate din populație se informează de pe Facebook. Mulți tineri se identifică cu trendurile internaționale și unii adoptă porecle americane.

Protestatarii s-au strâns astăzi la înmormântarea unei fete de 18 ani pe nume Angel (Kyal Sin din Mandalay). Ieri a fost împușcată în cap. Scanda “fără violență” și purta un tricou pe care scria “everything will be OK”.

 

 

Sursă foto – BBC.com