Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice, avertizează că 5% din elevii de la Olimpiada online au copiat, unii ajutați de părinți

Radu Gologan a atras atenția în repetate rânduri, prin mesaje publicate pe Facebook în ultimele zile, asupra înmulțirii tentativelor de fraudă, atât la concursul matematic, cât și în general, în învățământ.

Radu Gologan consideră că vina pentru situația actuală este în general împărțită, dar insistă pe rolul negativ al părinților care își încurajează copiii să încalce regulile, începând cu primii ani de școală.

Radu Gologan:Am constatat personal câteva tentative, dar am informații, unele clare, altele presupuneri, că devine o situație generalizată. Cu cât “crește” pandemia în lume, crește și în învățământ cantitatea de fraudă.

Am spus la un moment dat [n.red. în mesajele publicate pe Facebook] o chestiune interesantă, țări occidentale care scăpaseră în ultimele decenii de această “pandemie” a comportamentului neetic în școală au început să ia măsuri foarte drastice, pentru evitarea în online a comportamentului neetic. Noi nu am ajuns niciodată să conștientizăm că acestea sunt lucruri extrem de grave. În școala românească se copiază începând cu clasele primare – cu acele portofolii și fișe susținute și de învățători, dar mai ales de părinți – până la doctorate. Acum, cu învățământul online, am avut ocazia să vedem că nu prea există niciun Dumnezeu pentru mulți reprezentanți ai poporului român, când vorbim să se abțină de la furt și să se comporte decent.

Nu vorbesc în general. La nivelul concursului de matematică pe care l-am organizat, avem informații și unele dovezi că, statistic, e fraudat în proporție de 5%. Asta pentru că uneori nu există un control, video sau de alt tip. Pe de altă parte, și eu ca profesor universitar am văzut uneori rezultate statistic neverosimile, la examene online pe care le-au dat studenții. Parcă ar exista un aparat, nu știu de unde provenit, dar probabil generalizat, care își construiește sistemul de fraudare.

Cred că va trebui ca societatea românească să inventeze un vaccin care să fie injectat la scară națională, asta însemnând curajul de a elimina din sistem orice fraudă și orice încercare de fraudă.”

Continuarea pe Edupedu.ro

 

 

Sursă foto – dw.com