Jurnalistul Lucian Mîndruță scrie pe Facebook despre cazul Onești:

sondaj

”Care sunt regulile de interventie la o rapire?

Stim o versiune: aia din filme. Cand rapitorul e impuscat de lunetisti chiar si fara sa faca altceva decat sa ameninte ca omoara pe unul dintre ostaticii sai.

Sigur, ideala e negocierea, mai ales daca ai totusi speranta ca finalul poate fi fara sange.

Versiunea romaneasca a fost, la Onesti, mult mai putin clara si mai dramatica. Si sentimentul meu e ca nimeni n-a luat in serios amenintarea rapitorului.

E un pic firesc, caci era „unul de-ai nostri”, un om nemultumit, putea fi un vecin, un cunoscut. Isi pierduse casa. Nu omorase pe nimeni. Mai stam de vorba.

De fapt, discutia cu el a durat vreo trei ore. A cerut fie 300.000 de euro, fie apartamentul inapoi. Nu stiu ce i s-a promis si cum s-a negociat.

Stim doar finalul: ambii ostatici, muncitori la apartament, au fost ucisi, dupa ce mai intai omul ii legase. Ucisi cu cutitul, nu cu pistolul.

Politia a ajuns prea tarziu. Si totusi, politia l-a avut in catarea armei cel putin o data: avem imagini cu el in balcon, gesticuland.

Ar fi trebuit sa traga? Presupunea mea e ca regulile nu permit asta. Si cred ca ar trebui schimbate.

Am investit niste milioane de euro in arme pentru politie. Trebuia sa le foloseasca. Aici era o situatie clara, in care un om avea doi prizonieri si ameninta ca ii omoara.

Politia ar fi trebuit sa-l poata lua la tinta chiar si numai pentru asta.

Pentru ca iarasi avem un caz in care folosirea armei s-a facut tarziu, prea tarziu pentru doi oameni.

Deja, Bucurestiul a trimis o echipa de ancheta acolo. Ar fi bine sa stim la final, in public, cum stam: esti tratat cu timiditate si manusi cand rapesti pe cineva?

Sau esti tratat asa cum meriti?” – a scris Mîndruță pe Facebook

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/lucian.mindruta