Myanmar – Forțele de ordine au deschis focul împotriva protestatarilor. Cel puțin 18 manifestanți au fost uciși duminică

După o lună de proteste împotriva loviturii de stat, armata a dat ordinul să tragă în mulțime cu muniție de război.

S-a întâmplat simultan în nouă orașe. Mai fuseseră cel puțin patru victime în primele săptămâni de proteste, dar astăzi a fost o acțiune sistematică. Pe filmări se vede cum soldații le arată polițiștilor în ce direcție să tragă. Un tânăr a fost omorât în fața liceului, cu telefonul mobil în mână.

ONU a confirmat 18 morți. Unele organizații vorbesc de 26 victime și alte zeci au fost raportate din diverse surse, dar nu avem confirmarea de la spitale.

Străzile principalelor orașe sunt pline de baricade.  Au fost cazuri de polițiști care au refuzat să execute ordinele, dar sunt numai excepții. Armata are controlul asupra forțelor de ordine și nu mai tolerează nici o opoziție.

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a condamnat violențele împotriva protestatarilor și a subliniat că poporul are dreptul de a se aduna pașnic și de a cere revenirea la democrație. „Folosirea forței letale împotriva unor demonstranți pașnici nu poate avea vreo justificare potrivit normelor internaționale în materie de drepturile omului”, a declarat un purtător de cuvânt.

Potrivit unor surse, peste 850 de manifestanți ar fi fost arestați numai săptămâna aceasta.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/casa.jurnalistului/posts/5105732186164736