Raed Arafat, despre angajata 112 care le-a reproșat părinților că nu-și cresc bine copilul și a refuzat să le trimită ambulanța – ”E inacceptabil. Trebuia să vorbească frumos și să trimită un echipaj de consult sau de transport la spital”

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, marți seară, la Digi24, că angajata 112 care le-a reproșat părinților că nu-și cresc bine copilul și a refuzat să le trimită ambulanța, în loc să-i ajute, a acționat ”inacceptabil”.

Arafat a spus că angajata nu e scuzată nici de un eventual surmenaj și ar fi putut găsi soluții prin care să le ofere părinților ajutor: fie să trimită o ambulanță pentru transportul bebelușului la spital, fie un echipaj de consult la domiciliu.

”Chiar dacă tu consideri că nu e urgență, faptul că acei părinți văd că copilul lor urinează cu sânge, vor o soluție. Chiar dacă știm că medicul de familie nu poate fi contactat, se putea vorbi frumos cu ei, se putea trimite o echipă de consult acasă. Modul în care a fost abordat problema nu este profesionist, am cerut anchetă, am vorbit cu șeful SAAJ Cluj. Nimeni nu acceptă un astfel de mod de adresare la 112, mai ales că oamenii vorbeau frumos. Sunt părinți care au solicitat ajutor și trebuiau să fie ajutați. Comentariile nu erau la locul lor (…) (Dacă angajatul ar fi putut vorbi așa din cauza surmenajului, n.red.) Turele sunt de 12 ore, posibil că unii au făcut ore suplimentare, dar nici asta nu e o scuză.

Context

Doi părinții din comuna Aghișeru, județul Cluj, au sunat la 112, în noiembrie 2020, după ce au observat că una dintre fetițele lor gemene urinează cu sânge. Operatorul STS le-a făcut legătura cu Serviciul de Ambulanță Cluj, unde medicul care a preluat apelul le-a făcut reproșuri, în loc să îi ajute.

Dialogul a fost făcut public acum, după ce părinții au obținut înregistrarea discuției.

La primul apel telefonic, medicul care a răspuns le-a făcut reproșuri părinților, le-a vorbit pe un ton total lipsit de empatie și le-a spus că nu trimite ambulanța, pentru că nu este o urgență, scrie ziarulclujean.ro.

O ambulanță a fost trimisă abia după al treilea apel al părinților.

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/DrRaedArafat