Human Rights Watch – România este pe lista țărilor acuzate că au folosit pandemia pentru a limita libertatea de exprimare

România este vizată în raportul dat publicității joi de organizația pentru drepturile omului după decizia de a bloca, în timpul stării de urgență din 2020, mai multe site-uri acuzate că au publicat știri false despre criza sanitară. Numeroase alte guverne sunt menționate în raport pentru că au interzis protestele sau pentru că au bătut, amendat și condamnat critici, de la jurnaliști la cadre medicale sau opozanți politici.

Cel puțin 83 de guverne din întreaga lume au folosit pandemia COVID pentru a justifica limitarea libertății de exprimare și cea a dreptului la protest, arată un raport al Human Rights Watch (HRW).

Legile vagi elaborate în toiul crizei sanitare au criminalizat libertatea de exprimare, spune organizația ce militează pentru drepturile omului, care observă că printre cei persecutați de autorități s-au numărat, alături de grupări ale opoziției politice, și jurnaliști, activiști sau cadre medicale.

Cenzură prin intermediul legilor

La capitolul la care este vizată și România sunt menționate în total 52 de țări, care au folosit legi noi sau vechi pentru a cenzura presa și criticii.

Printre țările menționate se află și Ungaria, care a schimbat Codul penal pentru a permite condamnările pentru vehicularea de informații false, cu o pedeapsă posibilă de până la cinci ani de închisoare.

Pe lista statelor vizate se mai află printre altele Republica Moldova, Bolivia sau Etiopia.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – human rights watch