Economistul Adrian Câciu – Ideea rostogolită de ministrul Năsui este o imbecilitate economică și fiscală

Resping categoric ideea rostogolită de ministrul Năsui care prevede că sumele din salarii de până la 2230 lei nu vor fi impozitate și nu se vor retine contributii aferente.

Consider că este o imbecilitate economică și fiscală teoria potrivit căreia persoanele astfel scutite de contribuții vor beneficia de o pensie minimă când vor ajunge la vârsta pensionării.

Din cel puțin două considerente:

  1. Contributia de asigurări de stat (CAS) are un caracter de protectie ulterioară a angajatului, care va beneficia de o pensie proporțională cu contributivitatea pe care a avut-o. Să iei acest drept este nu numai neconstituțional, nu numai o idioțenie economică, dar și o condamnare la sărăcie ulterioară, în totală contradicție cu principiul de bază al pensiei care reprezintă o rentă câștigată prin muncă, direct proporțională cu gradul de educație și calificare avut.
  2. Imbecilitatea economică vine din faptul că persoana respectivă în loc să fie plătită din ceea ce statul a strâns urmare a colectarii contribuțiilor, va fi platită din impozite și taxe ale altora. Adică altii vor plati pentru pensia minima a individului. O prostie cât casa.

Referitor la lipsa contributiei de sanatate, altă imbecilitate fiscal-economică cu efecte în securitatea sanitară a populatiei.

Persoana beneficiar nemaifiind asigurată nu poate beneficia de servicii de sanatate, cu exceptia celor de ugentă.

Nu poate lua un banal concediu medical, o banală rețetă, nu poate urma un banal tratament, nimic. Asta înseamnă că se ia dreptul la sănătate al persoanei, ceea ce este neconstituțional.

Și acum să discutăm de deficitul imediat creat:

Numai pe contributii deficitul va fi de 16 miliarde lei anual, dacă măsura se aplică numai celor care au salarii brute de până în 2230 (deja acest salariul brut minim nu mai există -aici observăm cât de superficial e Năsui), iar dacă masura se aplică tuturor salariilor brute până la nivelul de 2230 lei, gaura la bugetul asigurărilor de stat este de 53 miliarde lei, adică 47% (aproape jumătate) din cât se încasează în prezent.

Aceste deficite se adaugă deficitului actual la contribuții care este de 17 miliarde lei.

Efect: Faliment pensii în plată, faliment sistem sanitar.

Si acum să încercăm să înțelegem ce a gândit Năsui: a zis el, cum să facem să aibă cei cu salariul minim mai multi bani în buzunar dar să nu cumva să plătească antreprenorii mai multi bani pe chestia asta? Păi hai sa falimentăm statul.

Deci, intelegeti logica: omul vine cu un mesaj populist menit să păcăleasca pe cei care au salariul minim (am explicat mai sus) dar care protejează în fapt pe acei antreprenori care au făcut o modă maximă din menținerea salariatilor la salariul minim (pentru că avem un cod al muncii prost făcut care nu limitează perioada pentru care un angajator poate sa mentină pe salariul minim un angajat).

Concluzie:

  1. Saracesc cei care beneficiază și nici nu mai au acces la servicii de sănătate.
  2. Falimentează statul si sistemul de pensii, atât Pilonul I cât și Pilonul II, dar și sistemul de sănătate public.
  3. Beneficiază campionii economiei bananiere (antreprenorii seriosi nu platesc angajatii la salariul minim) adică asa zisii oameni din business care nici bancabili nu sunt, sunt campionii capitalului negativ și ai evaziunii fiscale.
  4. Pierde economia reală și businessul performant pentru că se produce o concurență neloială pe cifre mici.
  5. Pensiile eventualilor beneficiari ai acestei măsuri vor fi platite de altii, prin taxe și impozite. Wrong!

De discriminare fiscală nu mai vorbesc!

Nu în ultimul rând, Năsui nu prezintă sursa de finanțare a costurilor acestei măsuri (a deficitelor). Un alt aspect de neconstituționalitate dar și de încălcare a Legii Responsabilității Fiscal Bugetare.

#imbecilitateeconomică

Textul a fost preluat, cu acordul autorului, de pe pagina de Facebook –  Adrian Câciu

 

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro