Lucrările la Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, au fost reluate după o fază de testare

Lucrările de construcţie la gazoductul Nord Stream 2 între Rusia şi Germania au fost reluate sâmbătă în apele daneze după o fază pregătitoare de aproape două săptămâni, a anunţat Nord Stream 2, relatează AFP.

La începutul lunii decembrie, lucrările pentru Nord Stream 2, un proiect în valoare de peste 9 miliarde de euro şi 1.200 de kilometri de legătură submarină, au fost reluate în apele germane, după ce au fost suspendate timp de aproape un an din cauza sancţiunilor americane.

Nord Stream a fost autorizat de autorităţile daneze să reia lucrările în apele sale, începând cu 15 ianuarie. Dar operatorul menţionase o fază ”pregătitoare” înainte de reluarea lucrărilor, pe fondul incertitudinii legate de transferul de putere între fostul preşedinte american Donald Trump şi succesorul său Joe Biden.

Context

Departamentul de Stat al SUA a reafirmat că gazoductul Nord Stream 2, care urmează să aducă gaz natural din Rusia în Germania via Marea Baltică, subminează securitatea transatlantică.

SUA susţin că Nord Stream 2 va submina securitatea energetică a Europei, făcând ca Germania şi alţi aliaţi ai SUA să depindă în prea mare măsură de livrările de energie din Rusia.

În acelaşi timp, gazoductul ocoleşte Ucraina, ceea ce o privează de taxele de tranzit de care poate beneficia pentru transportul gazului rus în restul Europei.

SUA au sancţionat mai multe companii implicate în construirea Nord Stream 2, dar cancelarul german Angela Merkel continuă să sprijine acest proiect.

Susţinătorii Nord Stream 2 au acuzat de asemenea Washingtonul că de fapt este interesat să vândă gaz natural american în Europa.

 

 

Sursă foto – euronews.com