7 mituri despre vaccinul anti-Covid demontate de specialiști – Gândiţi-vă la el ca la un e-mail trimis sistemului vostru imunitar

Cele mai noi tehnologii medicale şi investiţii fără precedent în cercetare au făcut ca oamenii de ştiinţă să vină în timp record cu variante viabile de vaccinuri împotriva noului coronavirus. La fel de rapid au apărut însă şi o serie de afirmații false, iar experţii în sănătate avertizează publicul să nu cadă victime ale acestor mituri.

Mitul 1: „Vaccinul a fost prea grăbit ca să fie sigur”

Chiar dacă vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna sau AstraZeneca au fost dezvoltate rapid, în mai puţin de un an, cercetătorii au urmat exact aceleaşi proceduri şi etape pe care le-ar fi urmat pentru a testa orice alt tratament medical.

Mitul 2: „Vaccinul cauzează infertilitate la femei, sterilitate la bărbaţi”

Nu există absolut nicio dovadă ştiinţifică pentru această afirmaţie. Pitzer spune că nu există niciun motiv pentru care ar trebui să credem că vaccinul va afecta capacitatea cuiva de-a face copii.

Mitul 3: „Vaccinul determină chiar îmbolnăvirea de COVID-19”

Oamenii cred deseori, în mod eronat, că un vaccin va face ca persoana inoculată să dezvolte boala. Acest lucru nu este pur şi simplu posibil.

Mitul 4: ”Vaccinul îţi va modifica permanent ADN-ul ”

Acest zvon a început probabil pentru că vaccinurile Pfizer şi Moderna folosesc material genetic. Însă niciunul dintre ele nu transformă ADN-ul. Cele două vaccinuri folosesc ARN, care nu rămâne pur şi simplu în organism.

Mitul 5: Vaccinul este mai periculos decât COVID-19

Medicul urgentist dr. Megan Ranney, de la Universitatea Brown, explică de ce acest lucru nu este adevărat, într-o postare pe Twitter, preluată de CNN.

Mitul 6: „Vaccinul conţine celule de la un făt avortat”

Un zvon pornit pe reţelele sociale spunea, în mod eronat, că vaccinurile conţin celule de la un făt avortat. Mitul a ajuns recent şi în România.

Mitul 7: „Bill Gates va folosi vaccinul pentru «a microcipa» în secret întreaga lume”

Nu există absolut nicio dovadă că fondatorul Microsoft – sau oricine altcineva – încearcă să implanteze microcipuri în oameni prin intermediul vaccinurilor. Gates însuşi a negat în repetate rânduri aceste acuzaţii.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

 

Sursă foto – bbc.com