aprilie 12, 2021
SOCIAL STIRI

Război în interiorul BOR – Trinitas nu a transmis slujba de la mănăstirea Sfântului Apostol Andrei ținută de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie

În materie de imagine, Biserica Ortodoxă Română a făcut un joc dublu: a susținut, inițial, pelerinajul la peșterea Sfântului Andrei, însă a ignorat evenimentul religos când se prefigura o participare redusă, deci un eșec. Perdantul principal pare să fie Teodosie Tomitanul.

La pelerinajul la Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin au participat doar 300 de oameni în contextul în care, în 2018, a fost vorba de 20.000 de persoane.

Să ne amintim că, în urmă cinci zile, IPS Teodosie dădea un mesaj de forță cerându-le preoților din Arhiepsicopia Tomis să participe la slujba de la Peștera Sfântului Andrei. Și, desigur, să mobilizeze – prin exemplul lor – enoriașii.

Biserica Ortodoxă Română a apărat și binecuvîntat gestul de frondă a lui IPS Teodosie. Asta, deși era evident că pelerinajul nu poate respecta condițiile de igienă și distanțare impuse de pandemia de COVID.

Sprijinul BOR pentru IPS Teodosie a continuat și miercuri. Patriarhia Română a solicitat autorităţilor să permită, “în mod excepţional”, credincioşilor să meargă în pelerinaj la Peştera Sf. Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, cu respectarea normelor sanitare: “O excepţie necesară pentru un caz excepțional”, a spus BOR.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Victor Bănescu, a susținut că „cultele şi credincioşii sunt beneficiarii libertăţii religioase garantată prin Constituţie”.

Greu de spus când au reevaluat situația reprezentanții de frunte ai BOR și au decis să se distanțeze de un eveniment religios la care eroniașii nu vor participa.

Cert este că niciun înalt ierah nu l-a însoțit pe IPS Teodosie la slujba ținută la mănăstire. Slujba nu a fost transmisă de televiziunea Trinitas ce aparține de BOR. Slujba a fost transmisă doar audio pe canalul de FB al Arhiepsicopiei Tomisului.

Site-ul ortodoxinfo, care a spijinit puternic demersurile lui Teodosie, a și titrat: „BOICOT al ierarhilor români față de pelerinajul de la Peștera Sfântului Andrei. Trinitas Tv nu a transmis Sf. Liturghie”.

 

 

Sursă foto – basilica.ro

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *