aprilie 12, 2021
OPINII și ANALIZE

Economistul Cristian Socol – Deficitul bugetar va fi de peste 10% din PIB, adică se va atinge și depăși 100 miliarde lei deficit bugetar

Despre rectificarea bugetara. 4,6 miliarde lei catre autoritati publice locale, 2,8 miliarde lei taiati de la fondurile europene, 1,2 miliarde lei catre Fondul de Rezerva, minus de 1,7 miliarde lei la Investitiile (cheltuielile de capital).

Total nerealist> estimarea ca în medie, pe lunile noiembrie și decembrie a.c., se va colecta cu 30% mai mult decât media lunară a intervalului ianuarie-octombrie 2020, precum și cu 24% mai mult decât s-a colectat în lunile noiembrie-decembrie 2019.

Total nerealist > taierea de la fonduri europene va fi mult mai mare. Conform rectificarii ar rezulta că, în medie, pe ultimele două luni ale acestui an guvernul este obligat să realizeze o absorbție mai mare de 3,3 ori decât media lunară pe primele 10 luni din 2020. Este imposibil.

In aceste conditii deficitul bugetar va fi de peste 10% din PIB adica se va atinge si depasi 100 miliarde lei deficit bugetar – record istoric.

In aceste conditii datoria guvernamentala va atinge si depasi 100 miliarde euro la sfarsitul acestui an.

Cresterea accelerata a datoriei va provoca un dezechilibru inter-generațional major. Povara unei datorii imense lasata celor tineri fără a fi construit în contrapartidă, pentru aceiași tineri autostrăzi, drumuri naționale, campusuri, spitale, școli, instituții de cultură etc.

 

Textul a fost preluat, cu acordul autorului, de pe pagina de Facebook –  Cristian Socol

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *