Spitalele romanesti sunt bombe cu ceas. În ultimii 10 ani au avut loc zeci de incendii. Cel de la Piatra Neamt este cel mai grav

Zece persoane au murit sambata, 14 noiembrie 2020, in urma unui incendiu izbucnit la sectia Anestezie Terapie Intensiva (ATI) a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra-Neamt, a anuntat purtatorul de cuvant al ISU Neamt, Irina Popa.

Medicul de garda de la sectia ATI a suferit arsuri de gradul 2 si 3 pe circa 80% din suprafata corporala. Persoanele ranite in urma incendiului vor fi transportate la Iasi.

Conform Agerpres, în ultimii zece ani s-au mai produs o serie de incidente similare, arata Agerpres:

  • 11 aprilie 2018 – Un puternic incendiu a izbucnit la etajul sase al Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi, 18 pacienti fiind evacuati. In momentul producerii incendiului in cladire se aflau 120 de persoane, acestea fiind transferate la alte unitati medicale. Unul dintre pacientii transferati de la Terapie Intensiva, din cladirea in care a avut loc incendiul a murit la Institutul Regional de Oncologie. Pentru stingerea incendiului care a afectat o suprafata de aproximativ 500 de metri patrati a fost nevoie de mobilizarea a 62 de pompieri, interventia a opt autospeciale de stingere si a autoscarii. Focul a fost stins dupa mai bine de sase ore de la izbucnire. Acesta ar fi izbucnit din cauza supraincalzirii instalatiei electrice veche. Inspectoratul Teritorial de Munca Iasi a deschis o ancheta pentru a stabili daca a fost incalcata legislatia in ceea ce priveste „sanatatea in munca”.
  • 10 martie 2018 – O infirmiera a suferit arsuri pe membre intr-un incendiu care s-a produs intr-un salon de la Sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Alba Iulia. Femeia a suferit arsuri de gradele 1 si 2 pe mai mult de 20% din corp. Totodata, o asistenta a fost intoxicata cu fum. Incendiul s-a produs intr-un salon situat la etajul al II-lea, nefiind necesara evacuarea bolnavilor din celelalte saloane. In salon se aflau doua persoane, din care una era decedata inainte de izbucnirea focului.
  • 19 noiembrie 2015 – Un incendiu de proportii s-a produs la un spital din orasul Simeria, judetul Hunedoara. Incendiul s-a manifestat la etajul unu al cladirii spitalului. Aproximativ 50 de persoane au fost evacuate.
  • 7 iunie 2015 – Un incendiu a izbucnit la Spitalul Judetean Baia Mare, la etajul I, chiar deasupra Unitatii de Primire Urgente, cel mai probabil de la o tigara aprinsa aruncata de la etajele superioare. Nu a fost nevoie de evacuarea personalului sau pacientilor, si nimeni nu a fost ranit.
  • 3 aprilie 2015 – Spitalul Vechi din municipiul Satu Mare a fost afectat de un incendiu. Focul s-a propagat de la Sectia de Psihiatrie Cronici, aflata la subsol, unde un pacient a dat foc unei saltele.
  • 15 februarie 2014 – Un incendiu a avut loc la Spitalul Judetean de Urgenta Mavromati. Incendiul s-a manifestat la etajul sase al Spitalului, unde se afla sectia de chirurgie.
  • 18 noiembrie 2013 – Un incendiu a izbucnit la panoul electric al Spitalului Floreasca, acesta fiind stins pana la venirea echipajelor de pompieri. Focul a fost provocat cel mai probabil de un scurtcircuit la reteaua electrica.
  • 9 mai 2010 – Un depozit de produse farmaceutice veterinare din Slatina a luat foc si flacarile s-au extins si la o casa din apropiere, echipaje de pompieri actionand pentru stingerea incendiului mai bine de 40 de minute. Nu s-au inregistrat victime.
  • 16 martie 2010 – Sapte copii si 15 cadre medicale au fost evacuate de la etajul cinci al Spitalului Judetean din Drobeta Turnu Severin, din cauza unui incendiu izbucnit la camera de garda a sectiei de pediatrie. Atat copiii internati in spital, cat si cadrele medicale riscau sa se intoxice cu bioxid de carbon daca operatiunea de evacuare si aerisire a saloanelor nu s-ar fi efectuat la timp.
  • Cel mai grav incident de acest gen s-a produs la 16 august 2010 la sectia de Reanimare a maternitatii Giulesti din Capitala. Trei nou-nascuti au decedat in seara zilei tragediei. Opt bebelusi au fost transportati la Spitalul Grigore Alexandrescu, patru dintre acestia, cu arsuri pe 30, 40 si 50 la suta din suprafata corpului.A doua zi, inca un nou-nascut a decedat la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu. Trei zile mai tarziu un alt bebelus a decedat ridicand numarul mortilor la cinci. In urma exploziei au fost evacuate 113 persoane, respectiv 53 de copii si 60 de femei.

 

 

 

Sursă foto – digi24.ro