Revolta unei învăţătoare – ”Au sacrificat iar copiii. Pentru elevii din clasele I şi pregătitoare e jale cu orele online”

Florentina Dănilă, o învăţătoare cu vechime şi experienţă din Botoşani, trage un semnal de alarmă privind soarta elevilor din clasele I şi pregătitoare. Cadrul didactic consideră că este foarte greu să-i înveţe pe copii să scrie şi să citească online şi vorbeşte despre generaţii condamnate în mediul rural.

După două săptămâni în online din cauza intrării şcolilor botoşănene în scenariul roşu, învăţătoarea spune că se simte dezarmată, deşi a pregătit generaţii întregi de copii şi consideră că nu are cum să-i înveţe online pe copii, într-un mod judicios, să scrie şi să citească. Şi asta în condiţiile în care mulţi părinţi sunt nevoiţi să plece la muncă, iar cei mici rămân în grija fraţilor sau, şi mai grav, singuri, la orele online.

 „Este un an hotărâtor, unde se pun bazele”   Învăţătoarea din Botoşani spune că pentru elevii din clasele mai mari, cei care ştiu deja să citească şi să scrie, orele online ar putea reprezenta o soluţie de compromis în condiţiile de pandemie. Pentru cei de clasa I sau pregătitoare, lucrurile stau cu totul altfel arată Florentina Dănilă. Copii trebuie ajutaţi să înveţe semnele grafice, literele ceea ce este foarte greu din spatele unui monitor.    „Este un an hotărâtor, unde se pun bazele. Aici trebuie să stea cineva lângă copil, să-i poarte mâna dacă nu reuşeşte. Ei au prins perioada de carantină şi anul şcolar trecut. Vă daţi seama că nu au mai făcut nimic la grădiniţă. Nu ştiu nimic. Au sacrificat iar copiii. Măcar de-ar fi cu folos! Pentru copiii mici de pregătitoare şi clasa I, ca şi pentru părinţii lor şi cadrele didactice, e jale. Când deja ştiu să scrie si să citească este altceva”, spune Florentina Dănilă.   Mai mult decât atât, majoritatea părinţilor sunt la serviciu când copiii au orele online. Unii copii nu ştiu să acceseze platformele, în timp ce alţii îşi găsesc altceva de făcut. „Părinţii trebuie să plece la serviciu. Rămân cu fraţii mai mari. Şi aceştia, la rândul lor, au ore online. Îi ajută cum pot. Se plictisesc, se mai ridică”, spune învăţătoarea.

 

 

 

Sursă foto – bbc.com