decembrie 6, 2020
ECONOMIE STIRI

Ambasadorul SUA – ”România are cel mai mare număr de companii deținute integral de stat din Europa – peste 1200. Astfel de companii deținute de stat reprezintă o sursă de patronaj politic”

Ambasadorul american, Adrian Zuckerman, a vorbit la Ceremonia de acordare a Premiilor Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii despre continuarea privatizării:

”Acum treizeci de ani, după căderea regimului comunist, unul dintre primele lucruri care s-a realizat a fost privatizarea multora dintre companiile și întreprinderile de stat. Acesta a fost un prim pas bun, însă demersul nu a fost finalizat. Astăzi, România are cel mai mare număr de companii deținute integral de stat din Europa – peste 1200. Are și cel mai mare număr de companii deținute parțial de stat.

Guvernul nu dispune de competențele necesare pentru a crea și conduce eficient și profitabil companiile. Astfel de companii deținute de stat reprezintă o sursă de patronaj politic, de persoane cu conexiuni politice, nepotism și alte mediocrități. Companiile deținute de stat încetinesc economia, adăpostesc corupția, împiedică o concurență corectă și amână creșterea economică. Este practic imposibil ca firmele private să concureze eficient cu companiile deținute de stat. Pe întreg mapamondul s-a dovedit că piețele libere, economiile private au generat mai multă bunăstare și prosperitate pentru națiunile și popoarele lor, decât orice alt sistem” a conchis Zuckerman.

 

 

Sursă foto – https://ro.usembassy.gov/ro/news-events-ro/

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *