Tudor Hociung – Alegerile din Suceava au fost ca un meci cu final previzibil

Au trecut alegerile locale și situația a rămas la fel ca la începutul ei. Era previzibil că binomul Lungu – Flutur va câștiga din nou. De ce? Răspunsul este unul foarte simplu, lipsa unor contracandidați puternici.

PNL a obținut o victorie mare, dar mică în același timp. Absenteismul a fost ridicat și asta a dus la un succes lejer al celor doi. Lumea nu a ieșit la vot pentru că nu a avut alternativă. Ceilalți candidați au fost previzibil și lipsiți de carismă. E greu de înteles cum PSD nu se poate reforma și aduce mereu în prim-plan aceleași fețe obosite și fără viziune. România are nevoie de o stângă puternică, Suceava are nevoie de alternative la Flutur și Lungu dar PSD nu poate să le livreze.

PRO România a încercat, dar din păcate calitatea campaniei electorale a fost dezastruoasă. Clipurile de promovare a candidaților păreau făcute în altă epocă și cu mesaje tot din aceeași perioadă. Nu poți să propui persoane tinere, dar să le creezi campanii pentru anii 2000. O altă mare dezamăgire a fost USR-PLUS. Un partid foarte mic și deloc frecventabil în Suceava. Noul pe care îl promovează cei de la București nu se regăsește în conceptul politic de la noi. Poate ar trebui să regândească strategia și să realizeze că în provincie contează mai mult omul decât partidul. Nu poți vota pe cineva orbește doar că aparține unui partid.

Cel mai bine au jucat cei de la PMP care au câștigat un surprinzător loc doi la municipiu. Mica dramă Lungu – Andronache a fost de efect și mai ales de bun augur pentru candidatul PMP. Concluzia este că domnul Andronache va rămâne vice-primar.

Chiar dacă PNL este câștigător clar al acestor alegeri, rezultatul obținut e mai muncit decât în trecut. Cum zice o vorbă din fotbal: „Și-au dorit mai mult victoria!”. Oamenii din Suceava sunt resemnați la capitoul politică și abia acest fapt este cu adevârat îngrijorător.

Atât timp cât nu vor exista alternative viabile, situația va rămâne la fel. Poate că acesta este un semn de trezire și peste patru ani vom vedea cu adevărat o bătălie politică în care ideile și proiectele fezabile vor prima.

Tudor Hociung este analist politic și colaborează cu o televiziune regională din Suceava

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro