octombrie 24, 2020
OPINII

Tudor Hociung – Va afecta lipsa candidaților PNL de la dezbateri dinamica electorală din Suceava?

Mâine mergem la vot. Am mai trecut peste o campanie electorală care, din păcate, s-a dovedit a fi exact cum am preconziat: plictisitoare și anostă. Lipsa de inspirație și fantezie a caracterizat o campanie pe care ar trebui să o analizăm mai concret, chiar dacă s-a desfășurat în condiții medicale speciale.

Paradoxul este că suntem în 2020, vrem să digitalizăm tot, folosim poate prea mult rețelele sociale și totuși nu vrem să profităm de tot ceea ne oferă online-ul. Nici măcar partidele care se consideră progresiste nu au gândit campanii care chiar să atragă electoratul “cool”.

Miercuri și joi am asistat la dezbateri atât pentru funcția de primar, cât și pentru cea de președinte al Consiliului Județean. În ambele situații candidații partidelor PNL și PMP au lipsit. Să fie blat oare? Poate că da… poate că nu…dar cel mai probabil da,  asta și în contextul în care PMP a avut un vice-primar prin domnul Andronache, care cel mai probabil va ocupa în continuare această funcție. Dar să zicem că nu asta e problema cea mai mare. Întrebarea care stă pe buzele tututor sucevenilor ar suna cam așa: De ce nu au fost prezenți candidații PNL?

Aici putem specula:

  1. Le-a fost frică de o înfruntare directă cu contracandidații, care sigur aveau unele întrebări interesante și care vor rămâne în continuare fără răspuns.
  2. O fi vreo strategie de partid, una clar defectuoasă, care a început cu prezidențialele de anul trecut, când Klaus Iohannis a refuzat o dezbatere publică cu Viorica Dăncilă. Motivele pe care le-a invocat președintele au fost puerile și chiar malițioase. Oare tot acestea sunt și argumentele candidaților PNL din Suceava?

Urât domnilor, foarte urât șii asta în special pentru electorat, pentru sucevenii, care v-au încredințat județul și orașul de câțiva ani buni. Poate că acesta e semnul schimbării în Suceava, poate că au obosit și ei, poate au nevoie de o pauză ca să își regândească strategia.

Acum să vedem dacă PSD-ul simte gust de sânge și reușește să-și mobilizeze electoratul clasic. Începutul campaniei lor a fost unul timid, dar aparițiile publice dese au revigorat un partid și el îmbătrânit, cu prea multe fețe cunoscute, la rândul lor obosite de ani de insuccese pe plan județean.

PRO România nu are forța necesară să se lupte și poate ar fi și prea devreme pentru ei. Candidații au fost decenți ca discurs, dar le lipsește acel ceva care să îi propulseze mai sus. Există o discrepanță mare între ce se vrea și ce se poate.

Marea dezamăgire pentru mulți suceveni este USR PLUS. Un partid care a promovat încă de la început ideea de oameni noi, tineri, cu perspective interesante și care nu au cochetat atât de mult sau deloc cu politica. Din păcate, cu tot respectul pentru candidații la primărie și Consiliul Județean, nu cred că acesta e drumul corect. Experiența este foarte importantă și sunt de acord că folosind doar tineri nu poți crește ca partid, dar ca propunerile tale să fie atât de contradictorii cu ceea ce vrei să promovezi este destul de descurajant pentru cei care au vrut schimbarea radicală a clasei politice.

Este adevărat, Suceava are nevoie de o schimbare. Cei mai mulți asta afirmă și le pot da dreptate. Dar problema care ar trebui să ne macine este viitorul. Ce alternative avem cu adevărat? Câți dintre noi merg să voteze 100% siguri pe ce pun ștampila?

La începutul acestei campanii electorale, atât Gheorghe Flutur cât și Ion Lungu au plecat ca favoriți. Oameni cu experință și susținuți de un partid aflat pe val. Totuși, fuga lor de confruntare ar putea să-i coste și sucevenii să sancționeze jocurile politice ale liberalilor.

Tudor Hociung este analist politic și colaborează cu o televiziune regională din Suceava

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *