octombrie 26, 2020
STIRI

Lucian Mîndruță – Propaganda rusă e un Novicioc virtual pus pe cele mai felurite suprafețe: social media, mesagerie privată, televiziune și presă scrisă

Lucian Mîndruță face o analiză a propagandei rusești la nivel mondial:

”Rusia nu-si otraveste doar proprii cetateni.

De aproape un deceniu, propaganda rusa e un Novicioc virtual pus pe cele mai felurite suprafete: social media, mesagerie privata, televiziune si presa scrisa.

De multe ori nici n-o recunosti.

Dar exista un element comun in ea: otrava care ucide legaturile unei societati.

Propaganda rusa dezbina fara sa cucereasca. Nu exista nici urma de iubire fata de Rusia in ea: s-ar da prea usor de gol.

In schimb, exista ura. Ea ne invata sa uram strainii. Pe noi sa-i uram pe americani, pe americanii trumpisti sa ne urasca pe noi. Austriecii toti sunt taietori de paduri, francezii degenerati, nemtii nazisti. Nazistii nemti (da, nu sunt imaginari), la fel, si ei sunt indrumati discret sa urasca Europa si uniunea ei.

Saracii trebuie sa-i urasca pe bogati, pentru ca datorita lor sunt asa. Strambii pe aia drepti, ca sunt aroganti. Desteptii pe prosti si invers, caci natura e o conspiratie si ea.

Propaganda “rusa” nu e insa toata de origine rusa, tot asa cum cizmele UGG sunt azi piratate peste tot in lume.

Ea a devenit un mod de actiune, un mod de a face politica, un sistem de lucru pentru o multime de indivizi iubitori de putere si dezinteresati de soarta societatilor in care traiesc.

“Sa va uriti pana castigam” e deviza ei. “Sa va macinati intre voi, pana cand veti fi o prada usoara.”

Pentru inamicul din est, dar cel mai adesea pentru aliatul lui dinauntru, propaganda urii e deja o forma de razboi.

Am pe un calculator vechi versiunea originala a jocului “Red Alert”. In el, una dintre armele inamicului este un personaj care intra in tancurile, combinele, vapoarele mele si le paraziteaza. Le strica dinauntru, incet-incet, pana cand, in cateva minute, alea se distrug singure. Fara un foc de arma, fara vreo invazie.

Suntem in situatia asta acum, mai toata Europa.

Razboiul rece s-a intors, si campul de lupta e aici. Dar ce e cu adevarat uimitor e ca niciuna dintre armatele care se lupta nu stie ca e parte a lui.

Masca si anti-masca, de exemplu, sunt parte a acestui razboi non-conventional.

Un razboi civil, unul purtat, inca, la nivel de grupuri de facebook, de mici mitinguri, de hahaiala la televizor.

Si totusi, e un razboi. Uitati-va la el si veti intelege ca am fost recrutati, inrolati si am ajuns in transee, unde romanii se lupta acum cu romanii.

E un razboi civil, in care se foloseste arma biologica.

Daca o aruncau unii din avioane, probabil ca dadeam drumul la rachetele Patriot.

Asa, radem si facem misto. Cu speranta vesnica a romanului ca ce nu rezolvam azi, ori se rezolva de la sine, ori nu mai e nevoie.

Fericita natie care in ultima suta de ani a intrat oarba in doua razboaie si pe amandoua le-a pierdut – cu norocul ca le-au castigat altii pentru noi.

O sa mai fie si de data asta la fel?

Tinem pumnii si mai deschidem o bere.” – a scris Mîndruță pe Facebook

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/lucian.mindruta

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *