aprilie 10, 2021
OPINII și ANALIZE

Tudor Hociung – Punct și de la capăt

Suntem pe ultima sută de metri în campania electorală și putem afirma că, în principiu, zarurile au fost aruncate în lupta pentru Suceava, atât la nivel local, cât și județean. O întrebare pe care o aud des în ultima vreme: Nu crezi că Suceava are nevoie de o schimbare?

Răspunsurile sunt atât de diverse și diferite că este greu să tragi o concluzie clară, sau mai bine spus obiectivă. Principala problemă a Sucevei este lipsa de oameni politici calitativi, dar totodată și de tineri cu perspective diferite și fără un bagaj în spate.

Partidele mici nu contează, partidele mari sunt plictisitoare și îmbătrânite. Lipsa unei alternative la binomul Lungu – Flutur face ca sucevenii să fie destul de reticenți în a merge la vot. PSD nu mai este de mult un partid relevant la nivel județean. Acest fapt poate fi determinat de două ipoteze: lipsă implicare la nivel de județ a principalilor actori politici și dezinteresul pentru Suceava de la nivel central. În ambele situații de pierdut are județul.

S-au făcut multe greșeli care pe parcurs s-au amplificat și acum sunt prea puțini cei care pot să se impună. E greu de crezut că alegerile locale vor aduce surprize mari. Lideri locali și județeni ai PSD încearcă să își revigoreze imaginea, dar după cei 5 ani de anonimat politic este greu săfaci asta în două luni.

Pentru un județ așa de mare e nevoie de mai mult decât o bătălie surdă între două partide mari. Avem nevoie de oameni compentenți care vor cu adevărat să facă o schimbare, nu de cetățeni dezorientați care să întrerupă conferințe de presă pentru că nimeni nu îi bagă în seamă. Și acest lucru nu se întâmplă pentru că sunt incomozi, ci pentru că politica a devenit un circ ieftin în care circarii au locul lor.

Democrația este un principiu pe care l-am câștigat cu greu în ’89. Acest lucru trebuie să ne responsabilizeze și să ne facă să analizăm cu mult mai bine cui și de ce oferim votul. Nu totul este în alb și negru, uneori este loc și de o zonă gri, mai cenușie sau mai albă. Nu toți sunt răi, iar ceilalți sunt buni și viceversa. Vrem ca Suceava să devină un județ frecventabil din punct de vedere economic. Lipsa de investiții este vizibilă pentru oricine, de aceea este necesar un restart din acest punct de vedere.

Pandemia a fost un punct cheie în ultima perioadă și ne-a făcut să realizăm că avem nevoie de proiecte pe termen mediu și lung. Nu mai putem fi reactivi și să încercăm să rezolvăm situațiile din mers.

Suceava are nevoie de schimbare, de fețe noi, de proiecte și mai puțin de circ și bullying politic.

Tudor Hociung este analist politic și colaborează cu o televiziune regională din Suceava

 

 

Textele preluate în categoria ”Opinii” sunt asumate de autori și nu reprezintă, neapărat, poziția site-ului alert24.ro

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *