Vlad Mixich, expert în sănătate publică – Am fost întrebat azi la o televiziune dacă cred că vor fi respectate recomandările de sănătate publică în școli. Și am răspuns fără ezitare că NU

Vlad Mixich, expert în sănătate publică, a comentat pe pagina de Facebook despre deschiderea scolilor:

”Am fost întrebat azi la o televiziune dacă cred că vor fi respectate recomandările de sănătate publică în școli. Și am răspuns fără ezitare că NU. Și nu atât pentru că e poporul nedisciplinat sau deoarece copiii sunt, prin chiar natura lor, neastâmpărați. Ci în primul rând din cauza contextului.

Cum să respecți recomandările când mult din ce e în jurul tău te împiedică să faci asta? E ca și cum ai recomanda însetatului să bea apă deși el se află în mijlocul deșertului.

Priviți de pildă poza aceasta (e de pe pagina Gabrielei Firea care a publicat-o astăzi fiind în vizită de lucru la o școală din subordine): la jumătatea băncii au montat un paravan cică să proteje copiii unul de altul.

Doar că paravanul își poate îndeplini cât de cât rolul DOAR atunci când copiii stau permanent lățiți pe pupitru. Ceea ce ar fi nu doar nesănătos (postura defectuoasă în bancă e o cauză importantă de declanșare a bolilor la copiii din România) dar și complet imposibil. Copiii au prostul obicei să fie oameni și să prefere să stea, ca mulți dintre noi, lăsați pe spate sau în spătarul scaunului, poziție în care protecția paravanului respectiv este zero.

Să nu mai vorbim despre recomandarea cu spălatul des al mâinilor cu săpun timp de 30 de secunde, probabil cea mai utilă măsură anti-Covid. Sunt atâtea școli în care numărul chiuvetelor este insuficient sau în care pur și simplu lipsește apa și săpunul.

Noroc că această boală nu-i afectează serios pe copii. Dar pentru bunici, vin zile complicate…” – a scris Mixich pe Facebook

 

 

 

Sursă foto – https://www.facebook.com/vlad.mixich