aprilie 14, 2021
POLITICA STIRI

INTERVIU – Gheorghe Neață candidatul PNL la primăria Orbeasca (Teleorman)

Campania electorală pentru alegerile locale a început oficial de o săptămână. Asistăm la o campanie atipică, fără outdoor, fără evenimente și fără întâlniri în număr mare. Ce nu lipsesc totuși din această campanie sunt atacurile la persoană și fake news-urile despre adversarii politici.

Aici nu vorbim doar de campaniile la nivel central ci inclusiv de campaniile din localitățile mici, din comune. Fake news-ul a devenit generalizat iar mulți candidați recurg la acest tip de atac pentru a mai obține câteva voturi.

Gheorghe Neață este candidatul PNL pentru primăria comunei Orbeasca din județul Teleorman. Comuna este condusă de 8 ani de un primar PSD, unul dintre apropiații fostului lider PSD, Liviu Dragnea.

Pentru că Neață este singurul candidat cu șanse reale să-l învingă pe primarul în funcție, mașina de propagandă a PSD a început să arunce noroi în candidatul liberal.

Domnul Neață a fost de acord să răspundă la câteva întrebări pentru a lămuri situația:

Reporter Alert24 – Mulți candidați au lucruri în trecut pe care le ascund, sau despre care ar prefera să nu vorbească. În comunitatea dumneavoastră există un contracandidat care vorbește despre un dosar penal pe care l-ați fi avut la un moment dat. Cât de adevărate sunt aceste zvonuri și de ce nu doriți să abordați subiectul?

Neață Gheorghe – Sincer să fiu, în trecutul meu nu există nimic de ascuns sau care să mă facă să-mi fie rușine. Oamenii din Orbeasca mă cunosc foarte bine, știu tot ce se poate ști despre mine. Nu am de ce să ascund un episod din viața mea pe care îl asum.

Da, la un moment dat, am fost anchetat, judecat şi condamnat la o pedeapsă cu suspendare. Nu am făcut nicio zi de închisoare propriu-zisă. În anul 2012, am ajutat 3 tineri fermieri, a căror identitate nu o fac publică pentru a-i proteja, să depună o serie proiecte europene pentru măsura 112: “ Instalare tineri fermieri”, măsură destinată tinerilor până în 40 ani. În 2012 s-au depus 6000 de proiecte la nivel național şi vreo 400 la nivel județean.

Printre aceste 400 de proiecte s-au numărat şi cele ale tinerilor despre care vă vorbesc. Ele au fost evaluate şi analizate de către funcționarii AFIR, care au ajuns la concluzia că sunt îndeplinite toate criteriile pentru a fi finanțate.

În anul 2014, în urma unei reclamații, aceste proiecte au ajuns la DNA. Pentru ca tinerii să poată accesa fondurile, aceștia ar fi trebuit să primească o adeverință de practică în domeniul agricol. Procurorii au ridicat o serie de obiecții cu privire la această adeverință, în cazul celor 3 tineri. Eu semnasem respectivele adeverințe de practică. Am recunoscut imediat că am semnat adeverințele, pentru că eu le-am semnat cu bună credință. Tinerii respectivi nu erau și nu sunt hoți la drumul mare, la fel cum nici eu nu sunt un șarlatan. Aveau nevoie de adeverințe pentru a accesa acele resurse care aveau să fie folosite pentru proiecte importante pentru întreaga comunitate. Am primit o sentință cu suspendare pentru acele trei semnături.

Ulterior, autoritățile competente au scos necesitatea acelor adeverințe de practică. Ca să scurtăm povestea, eu am fost, practic, condamnat pentru o eroare procedurală, pentru că, în cadrul următoarei sesiuni de depunere, obligativitatea acelor adeverințe de practică a fost scoasă.

(R) Adică dumneavoastră candidați cu un cazier pătat?

Neață Gheorghe – Nu mi-aș fi permis să candidez cu un cazier pătat. Pot să vă pun la dispoziție cazierul pentru a vedea că este curat. Asemeni oricărui cetățean liber, fără absolut nicio problemă cu justiția în prezent, am un cazier alb și pot candida la orice funcție în statul român. În ochii legii și, ceea ce pentru mine este la fel de important, în ochii oamenilor pe care doresc să-i reprezint,  sunt eligibil pentru a îndeplini orice funcție de responsabilitate publică, asemeni oricărui alt cetățean liber.

(R) Regretați cele întâmplate? Credeți că ați fi putut face ceva diferit?

Neață GheorgheNu regret că am ajutat niște tineri să construiască ceva. Mai ales pentru că ei nici măcar nu cheltuiseră un leu din acei bani la momentul anchetei. Nu a existat niciun prejudiciu față de stat sau față de vreun organism european. A fost o eroare procedurală în care am picat. Nu regret acea semnătură în sine pentru că orice om ar fi făcut la fel.

Vreau să fie foarte clar. Nu am fost acuzat niciodată că am semnat acele adeverințe având un interes direct în fondurile respective. Că aș fi pretins sau oferit mită. Că aș fi avut intenția de a fura banii ca hoțul la drumul mare. Nu am fost acuzat de corupție.

Cu toate acestea, uitându-mă în urmă, am învățat din această experiență că ar fi trebuit să mă adresez autorității de management, pentru a ridica această problemă, înainte să semnez adeverințele de practică. Cât trăiești înveți. Eu mi-am asumat această lecție și nu aș mai repeta aceeași greșeală acum.

(R) Credeți că această situație legată de justiție poate să vă afecteze șansele de a deveni primar în Orbeasca?

Neață Gheorghe – Oamenii știu această poveste. O știu de la mine și de la cei implicați. Sunt evenimente care s-au petrecut acum opt ani. Într-o comunitate strânsă ca a noastră, toată lumea știe păcatele și calitățile tuturor. Oamenii știu că nu sunt hoț și nici corupt. Și că sunt un om care știe cum să pună ceva pe picioare. În campanii, mai sunt unii și alții care denigrează și atacă. Sunt oameni care se tem că-și vor pierde scaunul și de aceea atacă, scoțând lucruri din context. Sincer, cred că acest joc murdar pe care unii îl duc va avea un efect contrar planurilor lor. Pentru că oamenii vor fi cei care decid în cine-și pun încrederea.

(R) Dumneavoastră ați vota un candidat cu un dosar penal precum al dumneavoastră?

Neață GheorgheDa. Pentru că nu am fost acuzat nicio secundă, nici oficial nici neoficial, ca nicio parte a procedurilor penale, că aș fi furat sau că aș fi intenționat să fur ceva. Nici măcar un leu. Nici măcar un creion sau o mapă sau un pix. Nimic! Nu aș vota niciodată un candidat condamnat pentru furt sau corupție. Sau un candidat care să fi pretins sau dat mită. Dar eu nu am făcut niciunul din lucrurile acestea și da, cu sinceritate vă spun, oricând aș vota un om care a primit o condamnare cu suspendare pentru o eroare procedurală sau birocratică.

Aș vota oricând, cu inima deschisă, un om cu un cazier alb imaculat, așa cum am eu  acum. Dar, să știți, nu contează ce aș vota eu. Nu este vorba despre asta în democrație. Oamenii sunt perfect echipați să judece cu mintea lor ce s-a întâmplat acolo. Ei vor decide dacă merit votul lor. Ei vor decide dacă sunt sau nu sătui de ceea ce se întâmplă la noi în comună. Ei vor decide dacă proiectele mele sunt demne a fi aplicate în următorii 4 ani.

(R) Credeți că răspândirea acestei informații, prin zvon sau prin alte mijloace electorale, reprezintă un plus sau un minus pentru dezbaterea electorală?

Neață Gheorghe – Oamenii au dreptul să știe totul despre un candidat. De aceea am acceptat să răspund la aceste întrebări. O dezbatere electorală ar trebui să se bazeze pe proiectele și pe soluțiile fiecăruia dintre candidați.

Dacă spun că în comuna Orbeasca nu s-a făcut mare lucru în ultimii 8 ani nu este un atac la adresa primarului, este realitatea pe care fiecare cetățean o vede când iese din curte.

Eu sunt adeptul transparenței totale atât în politică cât și în administrație. Îți asumi să candidezi, atunci trebuie să-ți asumi tot ce ai făcut până atunci.

(R) De ce credeți că oponenții dumneavoastră sunt atât de fixați pe această problemă?

Neață Gheorghe – O să vă invit să-l întrebați pe singurul candidat care se concentrează pe acest tip de atac murdar și scos din context. Probabil că, atunci când nu ai palmares și suferi din lipsă de idei, este mai ușor să ataci decât să construiești. Eu sunt concentrat pe Orbeasca și pe ce au nevoie oamenii din comuna mea. Asta voi face. Voi prezenta soluțiile mele. Nu voi ataca, nu voi denigra. Voi prezenta ceea ce pot să fac pentru comuna noastră. Alte cancanuri nu mă interesează.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *